Управляващата Продължаваме промяната (ПП) е втора и събира подкрепата на 17,5%, а дистанцията им с ГЕРБ се увеличава с над 6%.
01/02

Свързани новини

16.05.2022 17:55

ГЕРБ с 6% пред ПП, Възраждане изпревари БСП: Тренд

Видян 5545 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


При предсрочни избори общо 8 партии се класират за влизане в парламента, сочи последното проучване на Тренд по поръчка на 24 часа. Социолозите отчитат пореден спад в подкрепата към правителството, който носи и по-нисък рейтинг за формациите от коалицията.


 


Управляващата Продължаваме промяната (ПП) е втора и събира подкрепата на 17,5%, а дистанцията с ГЕРБ се увеличава с над 6%. Така партията на Бойко Борисов запазва лидерската позиция с 23,8% доверие, но не вдига рейтига си за последния месец.


 


ДПС поддържа традиционните си нива от 10,9% и се класира трета. Четвъртото място се заема от Възраждане с 10.1% и формацията на Костадин Костадинов изпреварва БСП. Левицата вече е пета  с 9,5%.


 


На своя старт Български възход на бившия служебен премиер Стефан Янев е шеста политическа сила с подкрепа от 7,6% от гласуващите. Демократична България (ДБ) остава с доверие от 6,8%, следвана от Има такъв народ (ИТН) с 5,8%.


 


Под бариерата, но над процент подкрепа, са Изправи се, България на Мая Манолова с 2% и ВМРО с 1,5%.



"И при следващи избори ще трябва да се прави голяма коалиция. Не се вижда един субект, който да се доближи до мнозинство", коментират експертите от Тренд.


 


Напомняме, че според предходното проучване на агенцията нaд пoлoвинaтa бългapи - 52% заявиха, чe пpaвитeлcтвoтo нямa дa изĸapa пълeн мaндaт. Тогава само 28% изразиха мнение, че кабинетът има шанс да изкара необходимите 4 години, а 20% не успяха да преценят. Припомяме също, че още в края на март цели 57% прогнозираха предсрочни парламентарни избори. От тях 27,1% предричаха вот още преди края на годината, други  9,2% през пролетта на следващата година и 21,7% през есента на следващата година.


 


Преди седмица от ДПС заявиха, че вече се подготвят за предсрочен вот, а през почивните дни за същото отново загатнаха и от ГЕРБ.


 


През май неодобрението за кабинета Петков скочи до 70%,  докато преди месец то е било 58%. Положителната оценка спадна от 27% до 22.


 


Графиката на Тренд напомння, че през януари-февруари рейтингът на тези показатели балансираше на равни нива от около 40% срещу 40%.


 


Почти всички привърженици на ПП подкрепят правителството, докато симпатизантите на останалите партньори в управляваща коалиция са по-разколебани.


 


Сред ДБ доминират положителните оценки за правителството, но близо 40% имат отрицателна. При БСП съотношението е обърнато в полза на отрицателните оценки. Електоратът на ИТН стои най-дистанциран от кабинета в сравнение със симпатизантите на останалите партньори.


 


През май 19% оценяват положително работата на парламента (24% през април), докато 71% я оценяват отрицателно (спрямо 66% преди месец). При правителството се наблюдава същата динамика.


 



При президента този месец не се регистрира динамика спрямо предишния. Положителните оценки за неговата работа са 50%, докато отрицателните са 40%.  


Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ИСТИНАТА 17.05.2022 10:14

    Добре,нека да е така,въпреки ,че НЯМА ЛОГИКА!!! Хайде сега да ВИДИМ,какъв е ПРОЦЕНТА на БЪЛГАРИТЕ,които ИСКАТ ИСТИНАТА примерно за: КТБ,ПЪТНАТА КАРТА,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ,Барселона,........................,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ОПГ "герб" и техните ЯТАЦИ,"другари-господа-социолози"!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

лъв