Ако на 5 февруари се провеждаха избори за Народно събрание, коалицията ГЕРБ-СДС би получила 26,6% подкрепа, "Продължаваме промяната" - 16,4%, ДПС - 12,8%, БСП за България - 12%, "Възраждане" - 10%, "Демократична България" - 7,3%, "Български възход" - 4,2%. Това показва национално проучване на "Екзакта Рисърч Груп" от 30 януари - 4 февруари 2023 г. сред 1050 пълнолетни българи в 70 населени места на страната.

Свързани новини

06.02.2023 09:22

ГЕРБ с 10,2% пред ПП, ДПС, БСП и Възраждане се борят за 3-то място

Видян 4608 пъти | Коментари 6
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

75% неодобрение за Нинова и Карадайъ, 72% за Петков и Василев и 67% за Борисов
Партията на Бойко Борисов запазва мястото си на първа политическа сила у нас, сочи последното проучване на Екзакта. Ако изборите за НС бяха днес, то ГЕРБ-СДС биха получили 26,6% подкрепа. Основният им опонент в лицето на Продължаваме Промяната (ПП) получава 16,4%. Евентуалният партньор на Промяната за вота - Демократична България (ДБ) е едва шеста с 7,3%, което означава, че дори заедно при механичен сбор получават 23,7% и пак остават втори. А в реалността не е ясно дали ще имат и 19%. Съвместното им явяване се одобрява от близо 40% от запитаните.


Третото място се запазва за ДПС с 12,8%. Близо до Сараите обаче са БСП и Възраждане, които също биха могли да ги изпреварят. Столетницата е четвърта с 12%, а партията на Костадин Костадинов се нарежда на следваща позиция с 10%.
Български възход на Стефан Янев получава 4,2% от изборната подкрепа, сочат още данните на Екзакта. Под бариерата от 4% остават Има такъв народ (ИТН), ВМРО и възкръсналото НДСВ. Близо 1/4 допускат, че бившата царска партия може да влезе в следващия парламент, а според 76% това не е възможно.


Очаква се вотът Не подкрепям никого да обедини 3% от гласоподавателите. Според цели 60% страната ни има нужда от нови партии, различни от досегашните. Това заявяват по-често жени, нискообразовани и бедни респонденти, жители на малките градове и на селата и като цяло хора, които имат високи очаквания към новите политически субекти, сочат резултатите от проучването, посочват от Екзакта.
Одобрението към работата на президента Румен Радев остава по-висок дял от неодобрението му - 48% срещу 39%. Вежди Рашидов получава 28% одобрение като шеф на НС. Това е значително повече в сравнение положителната оценка за парламента като институция - едва 7% .


За последния месец с 3% намалява одобрението към работата на стария-нов служебен премиер Гълъб Донев. 1/3 я оценяват положително, а малко над половината отрицателно.
Доверието на хората към повечето лидери на партии в парламента продължава да ерозира, но за сметка на това, вътрешнопартийната подкрепа за тях става все по-твърда.
В самия край на работата на 48-ото НС, най-харесваните лидери на парламентарни партии продължават са Борисов и Янев.


Те получават по 24% подкрепа. Неодобрението към Борисов остава значително по-високо от това към Янев – 67% и 46%.
От началото на годината се свива одобрението към лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Към 4 февруари те са харесвани от по 16% от българите, а неодобрението им възлиза на по 72%.


В началото на февруари Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ имат съизмерими рейтинги. Одобрявани са от по 15%, а неодобрението им възлиза на по 75%. Костадин Костадинов е харесван от 13%, а неодобряващите го са 72%. Христо Иванов пък е подкрепян от 12%, срещу 70%.


"Въпреки възможността на предстоящите избори да се гласува и с хартиена бюлетина, 88% от българите допускат, че до урните през април т.г. ще отидат по-малко хора в сравнение с гласувалите на парламентарния вот през октомври 2022 г., които бяха рекордно нисък процент", коментират от Екзакта месец преди официалния старт на предизборната кампания.


Егор Глазунов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 ИвайлоК 05.02.2023 20:14

    "...страната ни има нужда от нови партии". Какви "нови партии", какви пет лева!? В колонията с победил феодален капитализъм няма реално производство, няма свободна търговия и селско стопанство. Оттук - няма реални класи и класова борба - има само социални слоеве и касти. Оттук - и реални партии няма. А те за "нови партии" ми говорят... Всъщност сгреших - има една "класа" - както журналята я наричат - "управляващата класа".

Виж всички
напред
02|02
RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

дева