С гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП парламентът отхвърли предложението на "Продължаваме промяната" утре (22 декември) да бъде изслушана председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова дали наложените от трите партии промени в Изборния кодекс в крайна сметка не правят машинното гласуване невъзможно.

Свързани новини

21.12.2022 15:53

ГЕРБ, ДПС и БСП отказаха да чуят шефката на ЦИК за проблеми с машинното гласуване

Видян 742 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С гласовете на депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП парламентът отхвърли предложението на "Продължаваме промяната" утре (22 декември) да бъде изслушана председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова дали наложените от трите партии промени в Изборния кодекс в крайна сметка не правят машинното гласуване невъзможно, съобщава Дневник.

Депутатът от "Продължаваме промяната" Калина Константинова е формулирала въпроса така: "Дали ЦИК има готовност да произведе избори с настоящите технически устройства, наличните принтери и нов вид хартия, отговаряща на новите изисквания, включително необходимостта от перфорации за прегъване и откъсване".

Повод за въпроса са приетите от ГЕРБ, ДПС и БСП промени, че вотът от машинното гласуване вече няма да се отчита според данните и протоколите от устройствата, а от хартиените разписки, които отново ще бъдат броени ръчно. Това е причината политици често да казват, че всъщност вече има два вида хартиено гласуване, а машините са превърнати в обикновени принтери. Формално ГЕРБ, ДПС и БСП наричат разписките от машините машинни бюлетини, защото гласуваха, че хартията вече трябва да е по-дебела, да има специални защити (каквито имат и бюлетините, отпечатвани от Българската народна банка), да се прегъва и подпечатва.

Константинова посочи, че са правени опити да се вземе становище от ЦИК по гласуваните от ГЕРБ, ДПС и БСП промени, но избирателната комисия е решила да не изпраща такова. Причината е, че там решенията се взимат с мнозинство от две трети от членовете (общо 15), а представителите на ГЕРБ, ДПС и БСП не позволяват това. Депутатът от "Продължаваме промяната" припомни обаче, че в становище на БНБ по темата пише, че "подобна защитена хартия може да бъде осигурена в рамките на до осем месеца".


"Създава изключително притеснение, че на следващи избори, ако са предсрочни и скорошни, ще се озовем на избори с хартиена бюлетина", заключи Калина Константинова.

Очевидно ЦИК се крие и не желае да отговори на въпроси как ще обезпечи изборите, заяви Константинова.


Миналата седмица парламентарната правна комисия с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП очаквано отхвърли ветото на президента върху промените в Изборния кодекс. Последните стъпки към прекрояването на изборните промени депутатите ще направят в последния си работен ден преди празниците - в петък (23 декември).




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще ви се иска да сте особено красиви и привлекателни


Днес ще ви се иска да сте особено красиви и