По думите му компанията, която е ангажирана с изграждането на интерконектора, е поела ангажимент до края на август да подсигури Акт 15 и Акт 16

Свързани новини

29.07.2022 13:07

Газовата връзка с Гърция трябва да получи Акт 16 до края на август: Петков

Видян 886 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Газовата връзка с Гърция трябва да получи Акт 16 до края на август. Това обяви на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков. 


"След като на 8 юли завършихме дейностите по интерконекторната газова връзка с Гърция, сега имаме напредък по финализирането на документалната част, за да влезе в експлоатация. Имаме Акт 14", посочи Петков. 


По думите му компанията, която е ангажирана с изграждането на интерконектора, е поела ангажимент до края на август да подсигури Акт 15 и Акт 16. "Това е важно, защото реално цената на газа ще падне допълнително, когато имаме Акт 16. Това ще се отрази пряко на живота на хората, точно когато дойде зимата. През последните 12 години бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да реализират този проект, което е било против националния интерес и изцяло в интерес на "Газпром", категоричен бе премиерът в оставка. 


Той заяви, че "така наречените евроатлантици са работили скрито за интереса на "Газпром" с оглед на огромната разлика в цената на руския газ и този от Азербайджан. "Нашето правителство доказа, че този проект може да бъде довършен за шест месеца и ако следващия месец не се стигне до Акт 16, въпреки готовността на всички участници в процеса, това ще означава, че сме се върнали в годините, в които националният интерес не е водещ", подчерта Петков.


Енергийният министър в оставка Александър Николов заяви, че интерконекторът ще позволи освобождаване на допълнителни количества газ. "Липсата на подобна инфраструктура намаляваше драстично възможностите за решения за България", каза още Николов.


Той коментира и твърдението на президента Румен Радев, че кабинетът "Петков" оставя след себе си хаос в енергетиката. Николов бе категоричен, че е готов да влезе в диалог с всеки, който смята така. И изброи някои от позитивите, които страната ни има в този сектор.  


„България в момента е износител на ток в мащаб, какъвто не е имало никога. Освен това в страната ни има заявени инвестиционни интереси за милиарди”, каза Николов.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей