Среща ПП/ДБ и ГЕРБ/СДС

Свързани новини

12.05.2023 17:27

Габриел към ПП/ДБ: Исканата оставка на Гешев е крачка към цялостна правосъдна реформа

Видян 717 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В търсене на подкрепа за бъдещ кабинет номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел се среща с лидерите на "Продължаваме Промяната" - "Демократична България".

Габриел благодари на ПП-ДБ, че срещата се състои. Ключовата дума е диалог, само с него може да се гради доверие между партньори, каквото вярвам, че очакват българските граждани. За да се случи каквото и да било, България има нужда от работещо правителство, заяви Мария Габриел.

Тя призова за екип, в който решенията не се спускат, а се взимат съвместно. Нужно е стабилизиране на публичните финанси и приемане на Бюджет 2023. Търсим основа за работещо проевропейско правителство, оставаме отворени за диалог, каза Габриел.

Тя повтори ангажимента си правосъдният министър да поиска от ВСС освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. Това би било важна крачка, заявка за пълна правосъдна реформа. Нужно е да засилим усещането за справедливост у българските граждани, допълни Габриел.

Акцентира и върху важността от овладяване на инфлацията, енергийната сигурност, приемането на България в еврозоната, преодоляване на двугодишното забавяне по европейските програми, сигурността на гражданите - борба с битовата престъпност, войната по пътищата, модернизация на армията и др.

По думите ѝ между двете коалиции има много теми с допирни точки. Виждам възможност за екип "България", с ангажимент към българите в страната и извън нея. Моят призив е да излезем извън порочния кръг, заяви Мария Габриел.

Кирил Петков заяви, че са запознати с 10-те точки, предложени от Мария Габриел. Призова за задълбочен диалог по някои от точките.




Атанас Атанасов попита каква ще е политиката на бъдещо нейно правителство по отношение на военната помощ за Украйна. Габриел отговори, че държи на пълна солидарност с Украйна.


 Десислава Атанасова заяви, че в комисията по отбрана ще бъде изслушан министърът на отбраната по отношение изпълнението на решението на НС за военна помощ за Украйна. Тя заяви, че въпросът е имат ли време, за да направят реформата в съдебната система.

Вчера Мария Габриел, заедно с представители на ГЕРБ-СДС, водиха разговори с ДПС, БСП и "Има такъв народ", на които бяха представени 10-те основни приоритета на бъдещ кабинет.

Първата заявка, която Габриел направи, ако оглави кабинет, е да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец