Държавата България, продала на безценица по времето на Костов само за 105 млн. долара Нехтохим на Лукойл – 30 пъти по-евтино, отколкото бе приватизирана по-малка румънска рафинерия от ОМВ, формално има златна акция в комбината на монополиста

Свързани новини

10.03.2022 14:22

Г-н премиер, използвайте я тази златна акция в ЛУКойл, не се молете на руснаците

Видян 3890 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Държавата България, продала на безценица по времето на Костов само за 105 млн. долара Нехтохим на Лукойл – 30 пъти по-евтино, отколкото бе приватизирана по-малка румънска рафинерия от ОМВ, формално има златна акция в комбината на монополиста на петролния ни пазар. Но вече 23 години не я използва. С нея би могла да блокира неодобрявани от нея решения или да налага добри за българите. Престъпление е, че не го прави.


 


Интересно е, че все още неин държател е зам.-министърът Първанов от кабинета Борисов 3, който уж беше подал оставка още преди 3 г. като един от основните фигуранти по скандала Апартаментгейт. 19 минути е писал по темата и може да бъде видяно на 19min.bg.


 


Въпросът е премиерът Петков да наложи използването на тази златна акция, вместо да отправя молби и заклинания към Лукойл, при това с огромно закъснение, а не овреме, както го призоваваме вече 3 месеца, а преди това – лятото, когато беше икономически, сиреч ресорен министър.  И да не слуша безпредметни и заблуждаващи обяснения, сметките са прости и ясни.




 Проблемът с цените на горивата и особено на дизела не е болен само за над 3,5 млн. български шофьори. Всичките 6,5 млн. българи страдат, защото въпросните цени веднага, както виждаме – дори изпреварващо се калкулират в цените на всички стоки и услуги.




На глупавия аргумент, че бензинджиите плащат някакъв ДДС и акциз (а колко ли милиарда крият годишно), които при скока на цените растат по число, което пък прави преизпълнение на бюджета, също има какво да се отговори.  Много е просто – ако повече хора могат да използват возилата си и градския и междуградския транспорт не е в предсмъртен гърч, ако повече хора пазаруват повече стоки и услуги, приходите в хазната всъщност ще бъдат много повече от екстензивното пълнене с измама сега. Не е сложна сметка.


 


 


Радостина Тонева


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 17.03.2022 09:10

    Акп златната акция е все още наша на БГто, не виждаме никаква полза от нея.КОЙ точно ще ни дере не е интересно интересно е сегашното правителство какво прави? Какво прави Нинова ?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

водолей