Русия приветства всички усилия за посредничество в конфликта между Баку и Ереван за Нагорни Карабах и ще продължи да играе своята роля - добави Путин. Той покани лидерите на Армения и Азербайджан да се срещнат в Москва, за да обсъдят различията между народите си.

Свързани новини

15.10.2022 07:00

Френските обвинения "изкривяват" реалността: Путин

Видян 5419 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Обвиненията на френския президент Еманюел Макрон за предполагаемата негативна роля на Русия в армено-азербайджанския конфликт изопачават действителността и са неприемливи, заяви президентът Владимир Путин.

"Смятам, че тези изявления показват неразбиране на естеството на конфликта. Изглежда, че липсва познаване на позициите на страните", заяви руският лидер в сряда по време на международно събитие в Астана. "В резултат на това те звучаха неправилно и дори изкривено и бяха неприемливи. "

Русия приветства всички усилия за посредничество в конфликта между Баку и Ереван за Нагорни Карабах и ще продължи да играе своята роля - добави Путин. Той покани лидерите на Армения и Азербайджан да се срещнат в Москва, за да обсъдят различията между народите си.


Тази седмица Макрон заяви, че Русия е "изиграла играта на Азербайджан с турско съучастие и се е върнала, за да отслаби Армения, която някога е била близка до нея страна"

"Виждате ли какво се случва? Това е опит на Русия да дестабилизира обстановката. Тя иска да създаде безредици в Кавказ, за да дестабилизира всички нас", заяви Макрон пред телевизия France 2 в сряда.



Нагорни Карабах отдавна е огнище на етническо напрежение между арменци и азербайджанци. Баку претендира за суверенитет над цялата територия на бившия съветски Азербайджан, включително Нагорни Карабах, който е имал автономен статут в него. Населението на региона е предимно арменско и в края на 80-те години се опитва да стане част от Съветска Армения, което предизвиква обвинения в сепаратизъм от страна на Баку.

В началото на 90-те години на ХХ в. напрежението ескалира в открита война, след което Нагорни Карабах остава самоуправляем с неофициалната подкрепа на Ереван. Франция и Русия, заедно със САЩ, са съпредседатели на Минската група на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), създадена през 1992 г. с цел посредничество в конфликта.

През 2020 г. Армения и Азербайджан водят 44-дневна война за Нагорни Карабах, която завършва с примирие, сключено с посредничеството на Русия, и отстъпване на някои територии на Баку. Миналия месец те имаха смъртоносни сблъсъци на други места по границата си.



Русия поддържа военна мисия за поддържане на мира в Нагорни Карабах.

В разгара на напрежението високопоставени представители на САЩ предложиха да помогнат на Армения, като заявиха, че Вашингтон може да ѝ осигури сигурност, за разлика от Москва. В Армения се намира руска военна база.


 Снимка: ВВС


 


 


 


 


 


 


 


     



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева