Иранското знаме се развява пред централата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) във Виена, Австрия, 10 юли 2019 г.

Свързани новини

07.03.2022 13:34

Франция предупреди Русия да не прибягва до изнудване за ядрените преговори с Иран

Видян 1508 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Франция предупреди Русия да не прибягва до изнудване във връзка с усилията за съживяване на ядреното споразумение между Иран и световните сили, след като Москва поиска от САЩ гаранции, че санкциите, наложени ѝ заради Украйна, няма да навредят на търговията ѝ с Техеран, предаде Ройтерс.




Русия повдигна въпроса за потенциалната спънка в събота, точно когато месеците на непреки преговори между Техеран и Вашингтон във Виена за съживяване на пакта, сключен през 2015 г. , изглежда вървяха към споразумение.


 


В Техеран говорител на външното министерство заяви, че Иран очаква обяснение на руското искане по "дипломатически канали", но добави, че преговорите не трябва да бъдат засегнати от санкциите, наложени на Москва, чийто принос към преговорите досега е бил конструктивен.




В събота високопоставен ирански служител, говорил пред Ройтерс, нарече хода на Русия неконструктивен.




В събота външният министър Сергей Лавров заяви, че Русия иска писмени гаранции от САЩ, че търговията, инвестициите и военнотехническото сътрудничество на Москва с Иран няма да бъдат възпрепятствани от западните санкции, наложени след като Русия нахлу в съседната страна.


 


 


Служител на френското президентство заяви пред репортери късно в неделя, че дипломатите са склонни да разглеждат всеки въпрос по същество и да не ги смесват.




"Защото в противен случай всъщност това е просто изнудване, а не дипломация", каза той пред репортери.




Всички страни, участващи в преговорите, твърдят, че е постигнат напредък към възстановяването на пакта за ограничаване на ядрената програма на Техеран в замяна на облекчаване на санкциите, от който САЩ се отказаха през 2018 г. Но и Техеран, и Вашингтон заявиха, че все още има някои съществени различия, които трябва да бъдат преодолени.


 


 


Западни представители твърдят, че има общ интерес да се избегне криза с неразпространението на оръжия, и се опитват да разберат дали исканията на Русия се отнасят само до ангажиментите ѝ по споразумението с Иран. Според тях това би било възможно, но всичко, което надхвърля тази граница, би било проблематично.



Дипломати обаче заявиха пред Ройтерс, че поне два ключови въпроса остават нерешени между Техеран и Вашингтон, включително степента, в която ще бъдат отменени санкциите.




Най-високопоставеният представител на Иран по въпросите на сигурността Али Шамхани призова в понеделник Вашингтон да вземе политически решения.

"Приоритет на иранските преговарящи е да решат оставащите въпроси, които се считат за. . . червена линия. Бързият достъп до силна сделка изисква нови инициативи от всички страни", написа Шамхани в понеделник в Туитър.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

стрелец