От няколко седмици продължават стачките в атомните електроцентрали, както и протестите в рафинериите и бензиностанциите, собственост на най-големите петролни компании TotalEnergies и ExxonMobil, което води до масови смущения в доставките на гориво в страната.

Свързани новини

22.10.2022 07:30

Франция може да се сблъска с прекъсвания на електрозахранването без ядрена енергия

Видян 8068 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ръководителят на френския енергиен регулатор CRE Емануел Варгон призова всички ядрени реактори в страната да бъдат пуснати отново, тъй като тя е изправена пред риск от прекъсване на електрозахранването през зимата.

"От ключово значение е работата да бъде възобновена възможно най-скоро. . . [Държавната енергийна компания] EDF трябва да пусне в експлоатация всичките си ядрени реактори", заяви Варгон пред радио RMC в сряда, коментирайки стачката, която спря работата на една трета от реакторите във Франция.

Франция произвежда около 70% от електроенергията си от ядрен парк от 56 реактора, управлявани от EDF. Във вторник представителката на френския профсъюз FNME Виржини Ноймайер заяви пред репортери, че стачките са засегнали 20 от реакторите, а поддръжката на 17 от тях е била преустановена.


От няколко седмици продължават стачките в атомните електроцентрали, както и протестите в рафинериите и бензиностанциите, собственост на най-големите петролни компании TotalEnergies и ExxonMobil, което води до масови смущения в доставките на гориво в страната.


Профсъюзите настояват за по-високи заплати за работниците, тъй като инфлацията в страната се е покачила над 6%. Протестното движение в целия енергиен сектор се случва в момент, когато Франция очаква производството на ядрена енергия да достигне 30-годишен минимум през тази година поради рекордния брой спирания на реактори, причинени от проблеми с корозията и планирана поддръжка.

Във вторник операторът на електропреносната мрежа RTE предупреди, че продължителните стачки, които възпрепятстват работата по поддръжката и повторното пускане на ядрените реактори, ще доведат до "тежки последици" за електроснабдяването през зимата. Функционирането на ядрените реактори вече беше засегнато от историческата суша това лято, когато нивото на водата в реките спадна до рекордно ниски нива.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.