Свързани новини

03.02.2020 09:24

Фискалният резерв свит с 1,7 млрд. лв. за месец

Видян 5622 пъти | Коментари 3
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    С рекордни темпове намаляват скътаните пари на нацията, сочат данни на финансовото министерство (МФ) за декември 2019г.. Според разчетите се оказва, че фискалният резерв се е стопил с над 1,7 млрд. лв. само за 1 месец. Към 30-и ноември м.г. той е бил над 10,5 млрд. лева, а към 31.12.2019 г. резервът вече се оказа в размер на 8,8 млрд. лв., което прави въпросната разлика.


   2019 г. завършва с дефицит от 1,1 млрд. лв. на касова основа. Направените разходи обаче са 95% от планираните за миналата година.


Напомняме, че през същата 2019 г. държавара изтегли заем от 1 млрд. лв. именно, за да запълни фискалния резерв. Така общо сумата от общо 2,7 млрд. лв., не е ясно къде отиде. Единственият голям разход м.г. беше покупката на американските изтребители Ф-16 за 2,2 млрд. лв. Еднократното плащане за  тях бе взето от декларирания излишък. Тогава МФ веднага намали профицита с тази сума. Официалният отчет на ведомството сочи, че годината завърши с 1,1 млрд. на минус. Така общият резултат от „перфектното” управление на хазната от Владислав Горанов става отрицателен с 4,8 млрд. лв.(спаднал резерв, заем и дефицит), но без да броим 2,2 млрд. лв. за самолетите.


Припомняме, че в края на м.г. също така стана ясно, че държaвaтa ce кaни дa пoeмe над двoйнo пo-гoлям нoв дълг  тази година. В публикувaния зa oбщecтвeнo oбcъждaнe прoeктoзaкoн зa държaвния бюджeт зa 2020 г. ce прeдвиждa тaвaн oт 2.2 млрд. лв.  зa eмитирaнe нa нoв държaвeн дълг, включитeлнo и нa външни пaзaри. Само януари взехме 400 млн. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 03.02.2020 15:29

    Е,как няма да бъде СВИТ,след като все още НЕ МОЖЕМ да НАМЕРИМ МИЛИОНИТЕ ЕВРА ПОТОПЕНИ в "ремонта" на старите ни,КОМУНИСТИЧЕСКИ язовири,"строежа на ТРИ НОВИ язовира,въпреки ВОДНАТА КРИЗА ,в която се намира ЧАСТ от БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД?! КАКВО още трябва да се случи НАРОДЕ? НАРОДЕ????

  • 002 Динко Петров 02.02.2020 20:07

    Дълбок поклон пред френският народ победител . Президента Макрон загуби битката срещу народа си - пенсионната система не само че не беше докосната , но и минималната заплата беше вдигната със 100 Евро . България - общественият ( народният ) интерес задължително трябва да бъде над личният . Вода в язовирите за населението няма , защото е дадена за промишлени нужди на частни предприятия - разбира се срещу яка " почерпка " . Парите за 13 км. водопровод до Перник трябва да ги платят виновните , а не отново бюджета. Няма мобилизация , няма мъже - политици ,няма трудови войски ( и в царство България ги е имало ) които да работят денонощно за да изградят тия 13 км за 20 дена , а не за 80

  • 001 ВЛАСТТА ПОГНА БАБА СТОЙНА КАТО ВРАГ НОМЕР ЕДНО 01.02.2020 20:18

    Властта на суджуците, асансьорите, къщите на тъщите, терасите, боклукомора и водомора е много по-вирулинтна от коронавируса 2019-nCoV. ВЛАСТТА ПОГНА БАБА СТОЙНА КАТО ВРАГ НОМЕР ЕДНО https://www.youtube.com/watch?v=Koi685iwWm8&feature=emb_logo ПОЛИЦАИ ПРОФИЛАКТИРАХА ВЪЗРОПТАЛАТА СРЕЩУ БОРИСОВ БАБА СТОЙНА В ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА, КЪДЕТО ЖИВЕЕ! БАБА СТОЙНА: ТОВА НЕ Е БЪЛГАРИЯ, ТОВА Е БЪЛХАРИЯ! БЪЛГАРИТЕ ДА СЕ СЪБУДЯТ! МУХЛЬОВЦИ СА ВСИЧКИ, КОИТО НЕ ПРОТЕСТИРАТ! /ВИДЕО!/ /ВИДЕО!/ На 29 февруари: ТОВА Е БЕЗСРАМЕН ЧОВЕК! СЕГА СЪМ ЕДИН ПАРЦАЛ И БОЙКО ВСЕКИ ДЕН СИ ТРИЕ КРАКАТА С МЕНЕ! /ВИДЕО!/ Ведната след като видеото обиколи социалните мрежи полицаи от МВР са налазили баба Стойна в Дома за стари хора, където живее, за да я профилактират защо говори против властта и Бойко Борисов!..

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

скорпион