01.04.2009 08:13

Фирми източват НОИ с фиктивни болнични

Видян 2490 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Фирми източват НОИ с фиктивни болнични, като, вместо да уволняват служителите си заради кризата, ги пращат в отпуск по болест. При тези обезщетения има сериозно увеличение в първите месеци на годината в сравнение със същия период на 2008 г., става ясно от справка на осигурителния институт.


Заради проблема социалният министър Емилия Масларова възложи съвместни проверки на НОИ и Главната инспекция по труда за разкриване на измамите, съобщава вестник "Сега", цитиран от БГНЕС. От януари до 9 март 2009 г. отпуск по здравословни причини са ползвали близо 595 000 души, което е със 135 000 повече в сравнение със същия период на м.г., сочат данните на НОИ. Увеличава се и броят на болничните листове - от 625 000 на 754 000. "Има тенденция на увеличаване на болничните листове в предприятия, които са с намален обем на работа, евентуално ще бъдат потърпевши от кризата и може да съкратят работници", коментира подуправителят на НОИ Весела Караиванова. За проблема с "болните" работници първа съобщи социалният министър Емилия Масларова. "Изведнъж във фирми, където се чувства нестабилност на заетостта, хората започнаха дългосрочно да се разболяват", коментира тя.
За първите два месеца на годината са изплатени 127 млн. лв. за болнични при 67 млн. лв. за същия период на м.г. "Увеличените разходи се дължат освен на по-големия брой обезщетения и на повишаването на осигурителния доход, на минималните осигурителни прагове, на възможността осигурените бащи да ползват 15 дни отпуск при раждане на детето им, както и на по-високия размер на болничните от началото на годината", обясни Весела Караиванова. Средното обезщетение за човек сега е 214 лв., а миналия януари то е било 145 лв. "Забелязва се и лека тенденция на увеличение на заявленията за получаване на обезщетение за безработица заради по-големия брой регистрирани безработни, като очакванията са техният брой да расте", каза още подуправителят на НОИ. Такива данни например има за Перник. Безработицата расте леко, но според Масларова няма да премине 7% за март. Паралелно с повишените разходи за обезщетения НОИ регистрира лек спад в приходите. Ако през януари и февруари м.г. те са били 15.81% от заложения за годината план - т.е. 598 млн. лв., то за първите 2 месеца на т.г. те са 14.45% от годишния план, или 623 млн. лв. Сумата е по-висока, тъй като заложените приходи в НОИ за тази година са с 500 млн. лв. повече, включително и заради участието на държавата като съосигурител с 12% в пенсионната вноска, обясни главният актюер на НОИ Христина Митрева.
Експертите от осигурителния институт са категорични, че няма опасност парите за обезщетения да се изчерпят, тъй като те са финансово гарантирани от държавата. "Първите месеци на годината обикновено са по-слаби, надяваме се да наваксаме с приходите през май, когато ще започне временната заетост", коментира Христина Митрева. По думите й засега работодателите са в изчакваща позиция, но към края на април ще имат по-голяма яснота за бъдещето си.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв