Свързани новини

01.10.2021 09:50

Фирмата, която продадох, не дължи ДДС. Ще съдя всички, които ме нарекоха измамник: Спецов

Видян 2087 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Акценти от интервюто на шефа на НАП Румен Спецов пред 24 часа: "Ще си потърся правата по съдебен ред срещу хората, които си позволиха да ме нарекат мошеник и измамник и изрекоха куп обидни квалификации. Продадох фирмата, защото не намерих финансиране за производството на фуражи. Компанията не е извършила нито една фиктивна сделка, а НАП признава, че има стока, че има приходи от нейната продажба, но не признава разходите. Мога да потвърдя, че има заплаха от бизнесмен към мен и семейството ми, но информацията по случая е класифицирана. За напускането ми през 2015 г. на данъчната администрация отговорът изисква политическо говорене и не е сега време за това."



- Г-н Спецов, запознат ли сте с резултатите от проверката на следствието, направена по искане на прокуратурата за дейността на фирма “Гранекс трейдър”, в която сте били съдружник? 


- Не съм запознат с доклада, изготвен от следствието. Бях викан там, за да дам свидетелски показания като един от управителите на “Гранекс трейдър”. Пред следователите дадох ясни и изчерпателни отговори за моето участие във фирмата и за нейната дейност. Но нямам представа какво е заключението на следователите. 


- Доколкото “24 часа” разполага с информация, в доклада се посочва, че за извършените сделки от “Гранекс трейдър” са подавани ежемесечно декларации в НАП. Защо тогава се стига до акт от данъчните? 


- Искам да направя важно уточнение - за периода, в който е направена проверката на НАП, не съм бил нито управител, нито съдружник в “Гранекс трейдър”. Но благодаря за възможността да изясним ключови моменти относно тази проверка.


Компанията е търгувала със зърно, което означава, че по действащото законодателство при такива сделки се прилага режим за обратно начисляване на ДДС. Това означава, че при тях има, условно казано, нулева ставка на ДДС, с което се елиминира рискът от данъчни измами.  При цялата дейност на “Гранекс трейдър”, включително и по времето, когато аз съм бил управител, са извършвани отговарящи на закона дейности в съответствие с данъчните режими. 


Що се отнася до ревизионния акт на НАП, държа да подчертая, че в него няма установени фиктивни сделки или документи с невярно съдържание. Данъчните органи към онзи момент не са признали разходи за закупено зърно, но признават продажбата на същото това зърно. 


- Тоест има установени реални сделки със съществуващо зърно, а спорът е за разходи, направени за покупката на зърното, което НАП признава, че съществува и че сте го продали? 


- Да, установено е по безспорен начин, че зърното съществува. Представени са фактури за закупуването му, всички плащания са извършени по банков път, има приемно-предавателни протоколи за стоката. 


- Ако правилно ви разбирам, е имало проблем с документите на доставчика, а не при “Гранекс трейдър”? 


- Имайте предвид, че става въпрос за покупката на зърно от лицензирани складове, където има пълна документация. Защо и как ревизионният екип по време на проверката не се е сдобил с тези документи, не мога да кажа. Но в ревизионния акт никъде няма установени фиктивни сделки или опити за избягване на плащането на данъци. 


- Всъщност защо купихте тази компания - само заради лиценза за търговия със зърно ли? 


- Да, това е основната причина. Тази компания бе абсолютно чиста - няма задължения, нейната дейност е ясно регламентирана. Имах желанието да развивам и производство в областта на фуражите. 


- Как се насочихте към бизнеса със зърно? 


- През 2013 г. участвах в изготвянето на промените в закона за търговия със зърното и Закона за ДДС. Имал съм досег с този бизнес и той ми беше познат. 


- Какви други сделки е извършвала “Гранекс трейдър” освен тези със зърно? 


- Компанията се е занимавала предимно с търговия със зърно. Дейността е прозрачна, регламентирана и лесно проверима. Когато я придобих, спрях сделките със зърно и се фокусирах върху проекта за производство. 


 -  А защо продадохте фирмата, след като е имала големи обороти? 


- “Гранекс трейдър” имаше големи обороти, но нямаше достатъчно печалба. Сделките ставаха с малък марж, на труден и регламентиран пазар. Трудно е нов търговец да пробие там. Поради това реших да мина към производство на фуражи. За съжаление, не успях да намеря финансиране, а то бе в рамките на


 


 


продължи >>

Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.