Турция "няма да каже "да" на кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО

Свързани новини

17.05.2022 09:49

Финландия и Швеция са "пансиони за терористични организации": Ердоган

Видян 3867 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турция "няма да каже "да" на кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО, заяви в понеделник президентът Реджеп Тайип Ердоган и добави, че всякакви опити да бъде убедена Анкара да промени позицията си ще бъдат безрезултатни.




Двете правителства официално обявиха намерението си да се присъединят към водения от САЩ военен блок този уикенд. Преди това Турция предупреди, че може да се противопостави на този ход, а Ердоган нарече двете скандинавски страни "пансиони за терористични организации" Той имаше предвид сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК) и Революционния фронт за народно освобождение (DHKP/C), които са обявени извън закона от Анкара.


 




"Тези страни нямат ясна и категорична позиция срещу терористичните организации. Швеция е инкубационен център на терористични организации. Те водят терористи, за да говорят в парламентите си. . Не бихме казали "да" на присъединяването им към НАТО - организация за сигурност. . Щяха да дойдат в понеделник, за да ни убедят. Съжалявам, но те не трябва да се притесняват", каза Ердоган.


 


В понеделник шведското външно министерство съобщи, че висши служители от Хелзинки и Стокхолм ще заминат за Турция, за да обсъдят въпроса. Ердоган обаче посочи на брифинг за медиите, че подобни разговори биха били безсмислени.




За да се присъедини към блока, кандидатурата за членство на дадена страна трябва да бъде одобрена единодушно от всички 30 членки. Вероятно САЩ ще окажат натиск върху Анкара да промени възраженията си.




Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джеоана заяви по-рано, че е сигурен, че военният блок ще успее да преодолее резервите на Турция.




Финландия и Швеция решиха да преразгледат дългогодишната си политика на неприсъединяване в резултат на значителна промяна в общественото мнение на фона на продължаващия конфликт в Украйна. Според неотдавнашни проучвания мнозинството и в двете страни вече подкрепя членството в НАТО.




Решението за кандидатстване за членство в НАТО беше осъдено от Москва. Руският президент Владимир Путин заяви, че новото събитие влошава и без това сложната ситуация в областта на международната сигурност.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Непоправимия мечтател 18.05.2022 00:11

    Каква ОГРОМНА разлика има между достойната турската- и слугинската българска политика! На турците не сме достойни дори и ибриците им да им носим. Така по соломоновски се измъкват, с пълно достойнство от проблема. И НИКОЙ копче не меже да им каже. А нашите измекяри, работещи само и единствено за личните си интереси, се гънат като медузи и от най-малкия повей на теченията. Ех ако можеше господин Реджеп Тайип Ердоган да представя България и в преговорите ни с СМ , щях да гласувам с две ръце за ДПС!

  • 001 Anonimen 17.05.2022 21:51

    "Вероятно САЩ ще окажат натиск върху Анкара да промени възраженията си." Има си хас, колкото повече натовци, толкова повече гугушки да им плащат вноски за да си вадят горещите кестени и да им връткат военната индустрия.И по-дебели заплати за висшите военни.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за