Свързани новини

19.12.2021 07:16

Февруари може да започне процедура за нов ВСС, безпредметно е да ни искат оставка: Дишева

Видян 1582 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Призивите от страна на политиците за предсрочно прекратяване на мандата на настоящия Висш съдебен съвет са до голяма степен безпредметни, тъй като само след месец и малко може да бъде открита процедурата за избор на нов кадрови орган в съдебната система. Това коментира в ефира на Дарик съдия Атанаска Дишева, член на ВСС.

Тя напомни, че мандата на настоящия съдебен съвет изтича на 3 октомври догодина, а по закон процедурата за избора на нов ВСС трябва да бъде открита между 6 и 8 месеца по-рано.

Според Атанаска Дишева отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, за което призовава новото мнозинство и новата изпълнителна власт не минава задължително през смяната на сегашния ВСС, макар че мнозинството на този съвет избра обвинител номер 1 на този пост преди малко повече от две години.


Малко вероятно е този ВСС, който избра Гешев, да го освободи


Тя посочи, че най-лесният начин за смяната на главния прокурор е той да подаде оставка, но дали ще го направи никой не знае.


„Подаването на оставка от главния прокурор от процедурна гледна точка изглежда най-лесният начин да бъде той отстранен от поста, който заема”, коментира съдия Дишева. Според нея вероятно непрекъснатите призиви към него да си подаде оставката е част от процеса по мотивиране, каквото и да означава това.


На въпрос дали отстраняването на главния прокурор непременно е свързано с смяна на ВСС тя така: „Първо според мен не е свързано с това по общите правила”. Друг е въпросът, че на практика не вярвам да има реална възможност този ВСС, който с много голямо мнозинство от 20 члена избра Иван Гешев преди малко повече от две години, да го освободи, допълни тя. 


Никой не говори за това какво ще стане, ако утре ВСС подаде оставка


По повод сроковете, заложени от новите управляващи, съдия Дишева коментира, че това е една много пренебрегвана тема.


„Говори се за смяна. Ние вчера също получихме покана от министъра на правосъдието да подадем оставка – аз поне така я схванах, всички членове на ВСС. Никой обаче не говори по въпроса какво се прави, ако случайно утре подадем оставка. Какво се случва с всички въпроси, които ВСС има правомощия да разрешава и единствен, който може да го прави”, коментира Атанаска Дишева.


Мандатът на ВСС изтича на 3 октомври 2022 г., което е малко повече от девет месеца. Според сегашните разпоредби в Закона за съдебната власт, процедурата за избор на следващ ВСС трябва да бъде открита между осем и шест месеца от изтичане на мандата. Което означава между 2 февруари и 2 април трябва да бъде открита процедурата. Датата 2 февруари е след месец и половина – тогава може да бъде публикуване решението за откриване на процедура, там да бъде хронограма и да се започне процедурата на членове от професионалната квота и на членове от парламентарната квота, обясни съдия Дишева.


В този смисъл предсрочното освобождаване, за което се говори, е малко безпредметно на фона на тези срокове, допълни тя.


На 14 януари предстои важен избор за председател на ВКС 


Съдия Дишева напомни, че на 14 януари във ВСС предстои особено важно решение за избора на нов председател на ВКС. „Фигурата му е не по-малко важна от тази на главния прокурор, но никой не говори за това, въпреки че ние сме на финалната права на тази процедура“, коментира още тя в предаването „Реактивно“.


Разбира се, че Иван Гешев не е единственият проблем на съдебната система, коментира Атанаска Дишева на въпрос. И допълни, че има проблеми поначало във фигурата на главния прокурор, в правомощията, с които той разполага по закон и които са разширени спрямо тези, които той би трябвало да има по Конституция. 


„Настоящият главен прокурор обаче катализира процеса по говорене за фигурата, за неговото конкретно отстраняване. Просто неговото поведение особено през първите няколко месеца на неговия мандат - този процес, който съществуваше от години по говорене и по настояване за реформа включително в прокуратурата, придоби така много бързи темпове”, каза още тя.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Георги Георгиев

Спряхме Аферата с имотите в Южния парк: Георги Георгиев

"Спряхме Аферата с имотите в Южния парк ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

риби

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни дейности

Ще се наложи да се занимаете и с не толкова приятни