Широкоочакваната стъпка, която доближава лихвения процент по федералните фондове до 1% (от 0,33%), идва в момент, когато Фед се опитва да охлади пандемичното възстановяване, което доведе до звезден ръст на заетостта, но на фона на рязко покачване на цените на редица стоки и услуги - от бензина до недвижимите имоти

Свързани новини

05.05.2022 10:25

Фед вдига лихвените проценти с 0,5% в опит да забави инфлацията

Видян 1692 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В сряда Федералният резерв повиши основния си лихвен процент с 0,5% - второто повишение за два месеца и най-голямото от 2000 г. насам - тъй като централната банка се бори с инфлацията, която достигна 40-годишен връх, предаде nbcnews.com.



Широкоочакваната стъпка, която доближава лихвения процент по федералните фондове до 1% (от 0,33%), идва в момент, когато Фед се опитва да охлади пандемичното възстановяване, което доведе до звезден ръст на заетостта, но на фона на рязко покачване на цените на редица стоки и услуги - от бензина до недвижимите имоти. Работната ръка също е по-скъпа, което води до недостиг на работна ръка и оказва натиск върху Фед да забави плановете на компаниите за разширяване.




"Комитетът обръща голямо внимание на инфлационните рискове", заяви Комитетът по операциите на открития пазар на ФЕД в изявлението си от май в сряда, като добави, че очаква да бъдат необходими допълнителни повишения на лихвените проценти.


 


Като причини за продължаващата икономическа несигурност и фактори, които вероятно ще продължат да поддържат инфлацията на високо равнище, тя посочи нахлуването на Русия в Украйна и пандемичното блокиране на производството в Китай.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

телец