Свързани новини

29.03.2019 09:41

Фаворитът за европейски прокурор получи забрана да напуска Румъния

Видян 1461 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Румъния е на път да предизвика международен скандал, след като постави под специален съдебен контрол бившия антикорупционен прокурор Лаура Кьовеши, съобщава Капитал. Кьовеши е един от фаворитите в надпреварата за европейски прокурор.


След близо шестчасови изслушвания от прокурорите на отделя за разследване на криминални престъпления, бившата румънска прокурорка е със забрана да напуска територията на Румъния или да говори пред медиите за случая, за който е разследвана. Това съобщи преди няколко часа румънското подразделение на DW, заедно с редица медии в страната. Кьовеши също съобщи след изслушването във фейсбук профила си, че "това е мярка да ми затворят устата".


Канадският посланик за Румъния и България Кевин Хамилтън също сподели през своя профил, че е "обезпокоен" от сведенията, че Кьовеши има забрана да напуска страната и да общува с медии. Румъния понастоящем председателства Съвета на ЕС.


В края на февуари Европейският парламент предпочете Лаура Кьовеши пред Жан-Франсоа Бонер и Андрес Ритер за новосъздадения пост на Европейски главен прокурор. Бонер обаче беше избран от представителите в Европейската комисия, което отдалечи решението за избора на бъдещия главен прокурор за месец май, като дотогава ЕП и ЕК трябва да договорят кой от двамата кандидати ще бъде предпочетен.


Почти паралелно с номинацията на Кьовеши през 2019, румънските власти започнаха разследвания срещу нея, като основните обвинения са в корупция. Румънското правителство, което е противник на кандидатурата на Кьовеши, също така започна активна кампания. В началото на февуари румънският правосъден министър Тудорел Тоадер дори се зарече, че ще направи всичко по силите си за да предотврати нейното избиране на новия европейски пост.


Между 2013 и 2018, като главен прокурор на вече известната в Европа Национална дирекция за борба с корупцията (DNA), Лаура Кьовеши бе една от основните причини за множеството осъдени политици от висшия ешелон в Румъния, включително министри и депутати.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на