Свързани новини

19.06.2018 13:47

Фарма-мафията върти 4,4 млрд.лв. без контрол, доказва здравно ексвице

Видян 3862 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


При влизане в болница винаги се обяснява, че работят „с материали на клиента” – лекарства и консумативи. Което е доста странно, понеже държавата за 15 г. е увеличила 5 ПЪТИ публичните пари, които дава точно за тях. Но в същото време – не осъществява никакъв контрол как нейният милиард годишно се харчи. Тези данни изнесе пред съда и беше оправдан по дело за „заплахи към директорката на Агенцията по лекарствата” вицепремиерът и здравен министър Илко Семерджиев от кабинета, назначен от президента Радев. Той отлично знае какво говори, тъй като на старта на новия век пак беше ресорен министър, само че при Костов. Защитната му пледоария звучи като зловеща присъда над корупцията в системата, особено на върха й.
Той рисува ужасяваща картина, която заварва от предшественика си - любимеца на премиера в Борисов 2 Петър Москов, който сега е подсъдим:
липса на заплатени от НЗОК (реимбурсни) животоподдържащи и животоспасяващи лекарства в аптечната мрежа основно от групите на инсулините, антикоагулантите, противоепилептичните; противоревматичните средства и други – общо над 60 вида липсващи лекарства; липса на достатъчно и качествени ваксини за задължителния имунизационен календар на РБългария; преразход на финансови средства в бюджета на НЗОК 155 млн. лв.; преразход на финансови средства в бюджета на НЗОК за лекарства за лечение на онкология 79 млн.лв.
Обявената за приоритет съвместно от Москов и Борисов борба с реекспорта, който бил сведен до нула, по изнесените пред съда официални данни всъщност се оказва разцвет на прекупвачеството (както легално, така и криминално), надхвърлящо 400 млн.лв. годишно, разкрива Семерджиев с документи. „Този реекспорт беше една от причините за липса на лекарства в аптечната мрежа за амбулаторно лечение и за дефицити в болничното лекарстволечение”, добавя в пледоарията си той, цитиран от Гласове. И още числа в наследство от Москов и Борисов 2:
 
Натрупани дългове на държавни и общински болници към доставчици – 509 млн.лв.;
 
Натрупани дългове на НЗОК към български болници – 123 млн.лв.;
 
Натрупани дългове на НЗОК към чужди болници – около 250 млн.лв. в края на 2016 г.;
 
Преразход в размер на 270 млн.лв. в болничния бюджет в НЗОК;
 
Общ дефицит на НЗОК за 2016 г. (отчет към планиран бюджет) – (-) 466 млн.лв.;
 
Общ дефицит на здравната система (публични разходи) – (-) 1.225 млрд.лв.”!!!!
Само напомняме, че дефицитът, оставен от Москов и Борисов 2 е колкото годишния бюджет на МВР с неговите 50 000 служители или на Министерството на отбраната за същата година. Или 10 пъти по-голям от бюджета на цялата българска култура през онази 2016 г.
 Семерджиев цитира още статистика, която говори за корупция на върха на системата:
„Увеличаване на частните плащания в сектора, въпреки нарастването на публичните здравни разходи – разходвани са по около 260 лв. на човек за здравеопазване през 2016 г. при 50 лв. на човек през 2000 г. Или общо: 1,820 млрд.лв. частни разходи за 2016 г. В същото време публичните здравни разходи са нараснали от 997,7 млн.лв. по отчет през 2000 г. на 3,938 млрд.лв. през 2016 г. по план, а по отчет – около 4,404 млрд.лв.;
 Общ дефицит на здравната система за 2016 г. (публични + частни разходи) – около (-) 3 млрд.лв.”.

Оправданият с тази пледоария доказва пред съда и думите си:



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и