Свързани новини

10.12.2019 15:06

Фандъкова: 40% от замърсяването на въздуха през зимата е от отоплението на дърва и въглища

Видян 1546 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Благодаря на колегите, които приеха моето предложение за създаване на по-сериозни механизми, за да можем да ограничим един от основните замърсители на въздуха през цялата година, особено през зимните месеци. Известно е, че около 40% от замърсяването през зимата се дължи на битовото отопление с дърва и въглища. В Столичната община имаме разработена програма от над 100 конкретни мерки. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, по време на трибунка, предаде Фокус.


"Това, което по Закона за околната среда и с нашата наредба е забранено горенето на отпадъци продължава да се случва, особено в някои квартали, като "Красна поляна" и район "Слатина", това за хората е основен проблем. На среща с инциативния комитет с хората в Красна поляна поставиха въпроса но и дадоха това предложение, за да бъдат по-сериозни санкциите", каза Фандъкова.


"Надявам се всички народни представители да подкрепят това предложение. В момента са засилени проверки на горенето на отпадъци. Само за последния уикенд бяха проверки на Столичен инспекторат и СДВР на строителни обекти, автосервизи, пунктове за купуване на вторични суровини, там са налагани санкции и ефектът е по-сериозен", добави кметът на София. По думите й, са направени 21 проверки за горене на отпадъци на открито. "Създадени са 3 акта. Подуяне и Възраждане в два частни имата горене на дограма. 30 сигнала за вчера за горене на отпадъци. От 1 декември до вчера са направени над 345 проверки, те продължават и днес", посочи още тя .


"Само с актове и санкции които от физически лица не се събират, няма как да се справим с този проблем. Разчитаме на полицията да можем да се спрявим поне до голяма степен с този проблем. Проблем има много отдавна. Усилията за справяне с този проблем са също от много идвам", обясни Фандъкова."През 2011 Столична община създаде първа програма, с ясно мерки за справяне със замърсяването. Благодарение на тях имаме непрекъснато подобрение на показателите. Нито една институция и мярка не могат да решат проблема. Той трябва да се реши от всички. Ние трябва да се откажем да караме автомобили и да се отопляваме на дърва", допълни столичният кмет.


Тя уточни, че общината има проект, който включва 20 000 домакинства за подмяна на отоплителните уреди с по-екологични. "Усилието е да убедим хората да се включат. Към момента имаме подадени над 6 000 заявления. Най-виоките нива бяха отчетени през нощта събота и неделя, което се дължи на отоплението. Работим активно, защото хората очакват от нас предприемане на мерки", каза още Фандъкова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Мая Манолова в съда: Свидетели признаха за манипулации на изборите 10.12.2019 16:50

    Делото на Мая Манолова с искане за касиране на изборите за кмет на София направи пробив в съда. Днес бе поредното заседание, в което бяха изслушани свидетели – и от нейната страна като ищец, и от ответната – на Йорданка Фандъкова, като ответник, които са признали пред съда, че е имало изборни манипулации. Става въпрос за нарушения на Изборния кодекс чрез поставянето на пунктове с лаптопи на втория етаж на зала “Арена Армеец”, където се помещава Общинската избирателна комисия в столицата, които в деня на балотажа са отваряли неправомерно протоколите от секционните комисии, преди да бъдат обработени по надлежния ред от ОИК. “Така неоторизирани лица, неописани от закона, са правили предварителна проверка на протоколите от избирателни комисии. Днес стана ясно, че това е било факт. Изискването на Изборния кодекс е СИК да предадат своите протоколи запечатани пред ОИК, а преди това да не се правят никакви отваряния, корекции, зачерквания или каквото и да е друго по тези официални документи”, обясни Манолова. Всички свидетели, както и доведените от нея, така и тези от ответната страна, са потвърдили, че такива пунктове са били налични и разположени на втория етаж на зала “Арена Армеец” и против закона са извършвали някакви проверки и поправки. От Инициативния комитет по издигнаето на Мая Манолова за кандидат за кмет на София отново са поискали повторно преброяване на бюлетините. “Изумително е, че след като вчера институциите потвърдиха пред президента Румен Радев, че са “за” отваряне на чувалите с тях, допълнителна проверка и броене, проверка на това как се отбелязват недействителните сред тях, днес представители на управляващите категорично се противопоставиха срещу всичко това. Всъщност тук е мястото – съдът е мястото за отваряне на бюлетини – не в СИК, не в ОИК, не някой държавен орган, а в съда”, разясни още бившият омбудсман. И обяви, че “истината е в чувалите. Върховенството на правото е в чувалите. Справедливостта е в чувалите. Честният изборен процес е в чувалите. И докато те стоят затворени и запечатани, хората ще продължават да се съмняват има ли смисъл изобщо да гласуват, след като гласовете им горят”.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката


Днес ще имате огромна нужда да смените обстановката, а