Докато нямаше инфлация беше лесно всеки проблем да се решава с отпускане на паричната политика и раздаване на пари през фиска. Whaterver it takes на Драги, смятано от някои за "гениален ход", беше просто обещание за печатане на пари за спасяване на неработещата еврозона.

Свързани новини

15.03.2023 14:16

Фалиралата SVB с макс.рейтинг преди да затвори, евробанките също са на червено

Видян 4023 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Проблемите на фалиралата SVB в САЩ са подобни (поне по произход) на проблемите, които изпитват ЕЦБ и националните централни банки в Евросистемата.


Например, Бундесбанк обяви първата си загуба от 43 години на стойност 172 млн. евро, самата ЕЦБ (която не включва в своите финансови резултати националните централни банки на страните членки) докладва загуба от 1,6 млрд. евро, сметките на Холандската централна банка са за 9 млрд. евро загуби, а аз самият бях писал по-рано за Националнта банка на Белгия, която очакваше 600-800 млн. евро загуби за 2022 г.


На практика виждаме началото на шока, който изпитва финансовата система от това, че спасителният пояс от 2008 г. (някои ще кажем и от по-отдавна) ще трябва да се махне. Спасителният пояс - под формата на нулеви/отрицателни лихви, количествени улеснения и ликвидност за всички на корем, към които цялото стопанство се пристрасти - държави, банки, фондове, фирми, корпорации, retail инвеститори...всички.


Докато нямаше инфлация, беше лесно всеки проблем да се решава с отпускане на паричната политика и раздаване на пари през фиска. Whaterver it takes на Драги, смятано от някои за "гениален ход", беше просто обещание за печатане на пари за спасяване на неработещата еврозона.
Сега обаче, вдигаме лихвите, защото инфлацията бушува, идва сметката за години живот в измислена икономика на балоните. През последните десетилетия е изконсумирано богатство, което на практика го няма, и плащането тепърва започва.


А из България тръгва евромобил, финансиран с 10 млн. лева наши данъци, за да ни продава басни за единната валута. Комсомолска трагедия.


П.П. Мудис дала максимален рейтинг на SVB малко преди фалита”, пише топикономистът Стоян Панчев.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Немската икономика

Мрачна прогноза за немската икономика

Група от водещи немски икономически ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!