Свързани новини

10.01.2021 20:01

Европрокурорите ни няма да гледат бг дела, Кьовеши пак ги разкова

Видян 19102 пъти | Коментари 2
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Лаура Кьовеши, срещу която кабинетът Борисов 3 гласува в Брюксел, пак разтрепери управляваките у нас! За ужас на властта, предложените от нея наши представители в европрокуратурата няма да гледат бг дела и няма да могат да им въздействат(замитат, прибират в каси, проткат). Такива правила наложи Кьовеши на подчинения й орган на ЕС.



Европейските делегирани прокурори (ЕДП) няма да могат да работят по национални дела, те ще наблюдават само такива производства, които са от компетентността на Европейската прокуратура (ЕП). Такива правила за работа е приела колегията на ЕП, стана ясно от думите на българския европейски прокурор Теодора Георгиева пред БНР.

„Българските делегирани прокурори няма да работят по дела, свързани с българската прокуратура и български национални дела. Регламентът дава такава възможност, но гласуваните от колегията на Европейската прокуратура правила за условията на работа на ЕДП изрично предвижда, че те не могат да работят други дела, освен дела на Европейската прокуратура. ЕДП не могат изобщо да извършват каквато и да било дейност – платена или безплатна, извън предмета на дейността на ЕП. В случай, че това се случи, те трябва да искат разрешение от европейски прокурор.

Ако на европейските делегирани прокурори им бъдат възложени национални дела, тогава държавите членки ще трябва да възстановят сумите, които са били дадени от Европейската прокуратура за времето, за което е заплатен този труд“, обясни Теодора Георгиева, предаде news.lex.bg.

Не само регламентът, но и българският закон не ограничава дейността на ЕДП по отношение на националните дела. При обсъждането на промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов изрично заяви, че българските делегирани прокурори ще могат да работят и по български дела. От БСП пък настояваха ЕДП да се занимават само с европейски дела. Сега този спор намери своето решение в правилата на колегията на европрокуратурата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Georgi 12.01.2021 09:32

    TOVA OTDAVNA TRIABVASHE DA STANE

  • 001 ха ха 11.01.2021 11:51

    Сладките сънища на меки пухени възглавници от времето на Кристалинка вече ще са мираж

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!