Европейците рискуват да станат свидетели на спирането на социалните медийни услуги Facebook и Instagram това лято, тъй като ирландският регулатор за защита на личните данни удвои заповедта си за спиране на потока от данни на фирмите към САЩ.

Свързани новини

07.07.2022 18:00

Европа е изправена пред спиране на достъпа до Facebook

Видян 4542 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейците рискуват да станат свидетели на спирането на социалните медийни услуги Facebook и Instagram това лято, тъй като ирландският регулатор за защита на личните данни удвои заповедта си за спиране на потока от данни на фирмите към САЩ, съобщава европейското издание Политико.

В четвъртък ирландската Комисия за защита на данните информира колегите си в Европа, че ще блокира изпращането на потребителски данни от Европа към САЩ от компанията Meta, собственик на Facebook. Проектът за решение на ирландския регулатор ограничава последното правно средство на Meta за прехвърляне на големи масиви от данни в САЩ след години на ожесточени съдебни битки между американския технологичен гигант и европейските активисти за защита на личните данни.

През 2020 г. Съдът на Европейския съюз анулира пакта за движение на данни между ЕС и САЩ, наречен "Щит за личните данни", поради опасения относно практиките на САЩ за наблюдение. С решението си той също така затрудни използването на друг правен инструмент, който Meta и много други американски фирми използват за прехвърляне на лични данни в САЩ, наречен стандартни договорни клаузи (SCC). Решението на Ирландия от тази седмица означава, че Facebook също е принуден да спре да разчита на SCC.


Meta многократно е предупреждавала, че подобно решение ще доведе до закриване на много от нейните услуги в Европа, включително Facebook и Instagram.

"Ако не бъде приета нова трансатлантическа рамка за трансфер на данни и ние не можем да продължим да разчитаме на SCC или на други алтернативни начини за трансфер на данни от Европа към САЩ, вероятно няма да можем да предлагаме редица от нашите най-важни продукти и услуги, включително Facebook и Instagram, в Европа", заяви Meta в заявление до Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ през март тази година.


Ако ирландската заповед за блокиране бъде потвърдена от групата на европейските национални регулатори за защита на данните, тя вероятно ще разтърси и по-широката бизнес общност, която се чуди как да продължи да изпраща данни от Европа към САЩ след решението на висшия съд на ЕС през 2020 г.

ЕС и САЩ преговарят по нов текст за предаване на данни, който ще позволи на компании като Meta да продължат да изпращат данни през Атлантическия океан, независимо от ирландската заповед. През март Брюксел и Вашингтон се споразумяха за предварителна сделка на политическо равнище, но преговорите по дребните юридически текстове зациклиха и е малко вероятно да бъде постигнато окончателно споразумение преди края на годината.

Говорител на ирландския КЗЛД потвърди, че проекторешението е изпратено на другите европейски регулатори на неприкосновеността на личния живот, които сега имат един месец, за да дадат своя принос, но не пожела да обсъжда подробности за решението.

Meta не отговори веднага на запитването за коментар.


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

лъв