На 15 септември у нас са евакуирани афганистански граждани, работили за страната ни по време на операции на НАТО в Кабул. Сред успешно евакуираните има и български гражданин, както и неговото семейство, предаде бТВ.


Операцията е организирана и проведена от Служба „Военно разузнаване“ по указания на министър-председателя на Стефан Янев, под прякото ръководство на министъра на отбраната Георги Панайотов и със съдействието на министъра на външните работи Светлан Стоев. 


„За успешното осъществяване на евакуацията съдействаха също посланикът ни в Пакистан Ирена Ганчева и представители на междуведомствената работна група, които организираха своевременното посрещане, настаняване и транспортиране на афганистанските граждани до нашата страна“, уточняват от военното министерство. 


Полетът от Исламабад до София е осъществен от Държавния авиационен оператор, а на борда е бил лично министърът на отбраната Георги Панайотов. В рамките на визитата в Ислямска република Пакистан министър Георги Панайотов се срещна с федералния министър на отбраната Первез Хатак.