Швеция и Финландия имат опит в предоставянето на политическо убежище на хора от Турция, особено на етнически кюрди, бягащи от вътрешни конфликти, което Анкара смята за неприемливо

Свързани новини

18.05.2022 10:49

Ето исканията на Турция към НАТО, за да одобри членство на Финландия и Швеция

Видян 2338 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Списъкът с искания на Турция към НАТО и нейните бъдещи членове Финландия и Швеция включва премахване на санкциите, наложени на Анкара заради закупуването на системи за противоракетна отбрана С-400 от Русия, както и повторно включване в програмата за модерни самолети F-35, съобщи във вторник Bloomberg, позовавайки се на "трима високопоставени турски служители".


 




На 15 май Финландия и Швеция официално обявиха намерението си да се присъединят към НАТО в резултат на продължаващата руска военна офанзива в Украйна. За да стане това възможно, всички членове на алианса трябва единодушно да подкрепят членството. Турция обаче заяви, че няма да подкрепи Хелзинки и Стокхолм, тъй като те нямат "ясна и недвусмислена позиция" срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) и Революционния фронт за народно освобождение (DHKP/C) - групи, които Анкара смята за терористични организации.


 


Швеция и Финландия имат опит в предоставянето на политическо убежище на хора от Турция, особено на етнически кюрди, бягащи от вътрешни конфликти, което Анкара смята за неприемливо. Според Bloomberg турското ръководство изисква от Швеция и Финландия "публично да осъдят не само ПКК, но и нейните филиали, преди да им бъде позволено да се присъединят към блока".




Както потвърди турският външен министър Мевлют Чавушоглу в понеделник, страната му иска също така Швеция и Финландия да отменят търговските ограничения, които са наложили на Турция.




Въпреки това, както са заявили източниците на Bloomberg при условие на анонимност, списъкът с желанията на Турция е дълъг.


 


 


"Турция иска да бъде включена отново в програмата за усъвършенствани самолети F-35, от която беше изключена, след като закупи от Русия системи за противоракетна отбрана С-400. Освен това тя има неизпълнено искане към САЩ за закупуване на десетки бойни самолети F-16 и комплекти за модернизация на съществуващия си флот", пише Bloomberg.




Анкара също така иска САЩ да отменят санкциите, които Вашингтон й наложи заради закупуването на ракетите С-400.




Източниците на информационната агенция обаче отхвърлят предположенията, че възраженията на Турция срещу членството на Финландия и Швеция в НАТО са свързани по някакъв начин с връзките на Анкара с Москва. Русия предупреди Хелзинки и Стокхолм да не се присъединяват към блока и обеща подходящ отговор, ако те създадат заплахи.


 


 


В понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че "Турция е ценен съюзник и всички опасения за сигурността трябва да бъдат разгледани".


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец