Компаниите вносители ще трябва да показват, че тяхната продукция идва от земя, която не е подложена на обезлесяване и да доказват "точна географска информация".

Свързани новини

06.12.2022 13:24

ЕС забрани вноса на соя, кафе, какао от земи, подложени на обезлесяване

Видян 1763 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕС постигна споразумение днес за забрана на няколко продукта, за които се смята, че са "основни фактори за обезлесяване". Сред тях са кафе, какао и соя, обяви Европейската комисия, цитирана от АФП.

"Новият закон ще направи така, че ключови стоки на пазара (на ЕС) вече да не допринасят за обезлесяването и деградацията на горите в ЕС и другаде по света", обяви Еврокомисията, която похвали решението, постигнато през изминалата нощ от страните членки и от Европейския парламент.

"Когато новите правила влязат в сила, всички съответни компании ще трябва проявяват стриктна бдителност, ако предоставят продукция за европейския пазар", така че да става ясно, че тя не идва от засегнати от обезлесяване земи.

Забранените продукти, сред които палмово масло, месо, соя, кафе, какао, дървесина и гума, са идентифицирани като "причинители на обезлесяване", ако идват от такива земи след декември 2020 г.

Компаниите вносители ще трябва да показват, че тяхната продукция идва от земя, която не е подложена на обезлесяване и да доказват "точна географска информация".

Съветът и ЕП са постигнали предварително споразумение за минимизиране на риска от обезлесяване, свързано с продукция, внасяна в ЕС, или изнасяна от съюза. Споразумението очаква официално одобрение и от двете институции, подчертават от ЕК. Предвидените глоби са минимум 4% от годишния оборот на дадена компания в ЕС.
Търговците ще имат 18 месеца да приложат правилата.

Страни като Бразилия, Индонезия, Колумбия и Малайзия вече разкритикуваха плана.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Особен ден, предизвикателен, пълен с изненади. Ще се