Според украинското правителство и Международния валутен фонд Украйна се нуждае от 5 млрд. евро месечно, за да поддържа икономиката си

Свързани новини

10.05.2022 12:16

ЕС ще поеме дълг за Украйна: Politico

Видян 1520 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съюз планира да финансира оперативните разходи на правителството в Киев за поне три месеца, съобщи Politico Europe в понеделник, позовавайки се на дипломатически източници. Тези 15 млрд. евро ще бъдат набрани чрез нова дългова емисия, като се използва образецът, създаден за облекчението на Covid-19.




Украинският президент Владимир Зеленский заяви пред Международния валутен фонд (МВФ), че се нуждае от 7 млрд. долара на месец (1 долар = 0,95 евро), за да изплаща заплати, пенсии и други държавни разходи. САЩ обещаха да предоставят една трета от тази сума през следващите три месеца. Според изданието Politico ЕС възнамерява да компенсира разликата със специални облигации.


 


 


Според изданието Европейската комисия (ЕК) е информирала посланиците на страните членки за плана в петък. Тя включва емитиране на дълг с гаранции от страните членки на ЕС. Схемата е структурирана по подобие на програмата SURE, която беше използвана за набиране на 100 млрд. евро за подпомагане на гражданите на ЕС, които са загубили работата си поради блокирането на пазара на труда в Ковида-19. След това този дълг беше секюритизиран под формата на облигации с продължителност от 5 до 30 години.


 


"Винаги, когато има проблем с парите, [Комисията] казва: "Разбира се!" цитира дипломат Politico.


 


 


Според изданието планът може да бъде представен още на 18 май, а поне три държави - включително Австрия, Германия и Гърция - са поискали алтернативни варианти. Според съобщенията те се надяват, че страни извън ЕС като Япония, Норвегия и Обединеното кралство също ще се включат, като по този начин дълговото бреме на ЕС ще бъде по-малко. Франция също така предложи ръководителите на държавите от ЕС да обсъдят проблема на среща на върха в края на май.


 


 


Междувременно ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел предложи друг вариант за финансиране на възстановяването на Украйна: конфискуване на руските валутни резерви, които понастоящем са замразени по силата на санкциите на ЕС. Борел посочва примера с Вашингтон, който конфискува средствата на афганистанската централна банка, след като САЩ се изтеглят от Афганистан и талибаните вземат властта. Използването на руските активи по същия начин е "напълно логично", казва Борел пред FT в интервю, публикувано в понеделник.


 


 


През февруари президентът на САЩ Джо Байдън конфискува половината от 7-те милиарда долара активи на Da Afghanistan Bank, държани във финансови институции на САЩ, като заяви, че те ще отидат за изплащане на обезщетения на жертвите на терористичните атаки от 11 септември, а другата половина ще отиде "в полза на афганистанския народ и за бъдещето на Афганистан", макар че не беше уточнено как.


 


 


 


Вестник "Ню Йорк Таймс" определи този ход като "изключително необичаен", талибаните го осъдиха като кражба, а дори бившият президент на Афганистан, подкрепян от САЩ, Хамид Карзай, го определи като "несправедлив и нечестен и като жестокост спрямо афганистанския народ.


 


 


 Снимка: АФП


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне