Знамена на Европейския съюз се развяват пред централата на Европейската комисия в Брюксел, Белгия, 10 април 2019 г. REUTERS/Ив Херман/Снимка отблизо

Свързани новини

23.04.2022 08:04

ЕС ще плаща руския газ и в рубли: Ройтерс

Видян 11599 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Компаниите от ЕС може да заобиколят искането на Русия да получават плащания за газ в рубли, без да нарушават санкциите, ако плащат в евро или долари, които след това се конвертират в руската валута, заяви Европейската комисия в петък, съобщава Ройтерс.




Дружествата ще трябва също така да поискат допълнителни условия за транзакциите, като например декларация, че смятат договорните си задължения за изпълнени, след като са депозирали неруските валути.


 


Москва предупреди Европа, че рискува да спре доставките на газ, ако не плати в рубли. През март тя издава постановление, с което предлага на купувачите на енергия да открият сметки в Газпромбанк, за да извършват плащания в евро или долари, които след това да бъдат конвертирани в рубли.




По-рано този месец Комисията заяви, че указът рискува да наруши санкциите на ЕС, тъй като ще предостави ефективното завършване на покупката - след като плащанията бъдат конвертирани в рубли - в ръцете на руските власти.


 


 


В консултативен документ, изпратен до държавите членки в четвъртък, обаче Комисията заяви, че предложението на Москва не възпрепятства непременно процеса на плащане, който би бил в съответствие със санкциите на ЕС срещу Русия във връзка с конфликта в Украйна.




Съветите на Комисията не са правно обвързващи, но представляват опит за насочване на дискусията, докато държавите членки измислят как да продължат да плащат за руския газ.

В документа Брюксел посочва, че има варианти, които биха позволили на компаниите да продължат да плащат законно за газ.


 


 "Компаниите от ЕС могат да поискат от руските си партньори да изпълнят договорните си задължения по същия начин, както преди приемането на постановлението, т. е. като внесат дължимата сума в евро или долари", се казва в документа.




Процедурата за освобождаване от изискванията на постановлението обаче все още не е ясна, се казва в доклада.




Преди да извършат плащанията, операторите от ЕС биха могли също така да направят ясно изявление, че смятат договорните си задължения за изпълнени, когато депозират евро или долари в Газпромбанк, а не по-късно, след като плащането бъде конвертирано в рубли, се казва в документа.




"Би било препоръчително да се потърси потвърждение от руската страна, че тази процедура е възможна съгласно правилата на постановлението", се казва в документа.


 


Говорител на Европейската комисия заяви, че компаниите трябва да се придържат към валутата, договорена в договорите им с Газпром - 97% от тях са в евро или долари.




Санкционният режим на ЕС не забранява на компаниите да откриват сметки в Газпромбанк или да влизат в контакт с банката, за да се опитат да намерят решение, се казва в документа.




Снимка: Ройтерс



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

830 евро става минималната заплата в Гърция

830 евро става минималната заплата в Гърция

Минималната заплата в Гърция от 1 април ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако