В новия санкционен пакет има забрана за внос на стоманени продукти от Русия, както и за износ на стоки от ЕС в авиационния сектор.

Свързани новини

06.10.2022 13:54

ЕС с нов пакет от "хапещи мерки" срещу Русия

Видян 1222 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съюз обяви нов пакет от "хапещи" мерки, целящи да засилят натиска върху руското правителство и икономика.


Според изявление, публикувано на нейния уебсайт в четвъртък, пакетът от санкции "въвежда в законодателството на ЕС основата за въвеждане на ценови таван, свързан с морския транспорт на руски петрол за трети страни, и допълнителни ограничения върху морския транспорт на суров петрол и петролни продукти за трети страни".


Според новите санкции се забранява осигуряването на морски транспорт до трети страни на суров петрол от Русия и свързаните с него техническа помощ, брокерски и финансови услуги. Мярката трябва да влезе в сила от декември, а за петролни продукти оттам - от февруари догодина.


Ще се допуска изключение само в случаите, когато петролът и продуктите от него са закупени на или под установения ценови таван. Това ограничение ще започне да се прилага веднага, след като страните-членки приемат единодушно въпросния таван.


В новия санкционен пакет има забрана за внос на стоманени продукти от Русия, както и за износ на стоки от ЕС в авиационния сектор.


В списъка ще бъдат добавени хора и образувания, участвали в т-нар. референдуми в Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, работещи в сектора на отбраната на Русия, както и разпространяващи дезинформация за войната. Там ще попаднат и лица, които улесняват подкопаването на санкциите. На граждани на ЕС се забранява също така да участват в бордове на някои руски държавни предприятия. Решението ще бъде публикувано в Официалния вестник на ЕС съвсем скоро и ще влезе в сила веднага след това.


"Нанасяме допълнителен удар върху военната икономика на Русия, ограничаваме нейните възможности за внос и износ и сме на път да се освободим от руската енергийна зависимост. . . ", заяви топ дипломатът на ЕС Жозеп Борел.


Междувременно посланикът на Полша в ЕС Анджей Садос заяви, цитиран от Ройтерс: "Пакетът можеше да бъде много по-силен. Но предвид факта, че изискваме единодушие. . . е важно да имаме този силен отговор на последните агресивни стъпки на Русия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 07.10.2022 09:51

    Този силен отговор на предизвикания от западните олигарси конфликт с цел увеличаване на техния контрол над човечеството води само до ескалиране на въсможността за пълното му унищожаване.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог