Северният сегмент на газопровода обслужва Полша и Германия, които са се съгласили с ембаргото

Свързани новини

31.05.2022 09:25

ЕС постигна съгласие за забрана на 90% от руския петрол до края на 2022 г

Видян 1669 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейският съюз се съгласи да забрани вноса на 90% от руския петрол до края на годината, съобщиха лидерите на Европейския съвет в понеделник, предаде CNN.




Руският петрол, доставян с танкери, ще бъде забранен, а за южния сегмент на петролопровода "Дружба" ще бъде направено изключение, заяви на пресконференция председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.




Северният сегмент на газопровода обслужва Полша и Германия, които са се съгласили с ембаргото. Южната част е в Унгария, Словакия и Чехия. Фон дер Лайен заяви, че ще бъде направено изключение за южния сегмент, на който се падат 10% от вноса на руски петрол.


 


"Имаме ясно политическо изявление от страна на Полша и Германия, че те, както и останалите, ще спрат доставките на руски петрол до края на годината. Покрихме общо 90 % от руския петрол, който беше ликвидиран през този период. Остава заобикалянето на 10 или 11%, които се покриват от южната част на Дружба. За момента сме се договорили за освобождаване", каза Фон дер Лайен.




Фон дер Лайен добави, че лидерите на ЕС ще продължат да се срещат, за да обсъдят подробностите за петролното ембарго и други части от пакета от санкции.


 


"Европейският съвет е съгласен, че шестият пакет от санкции срещу Русия ще обхваща суровия петрол, както и петролните продукти, доставяни от Русия в държавите членки, с временно изключение за суровия петрол, доставян по тръбопроводи", се казва в изявление на Европейския съвет.



"Европейският съвет ще се върне към въпроса за временното изключение за суровия петрол, доставян по тръбопроводи, възможно най-скоро. "




Алтернативи на руските доставки: Фон дер Лайен заяви, че би било възможно да се увеличи използването на петролопровода Adria в Хърватия, за да се доставя петрол на Унгария без Русия. Тя добави, че рафинериите в Унгария ще трябва да бъдат модернизирани, за да могат да приемат петрол от Хърватия.




"Това, което направихме днес, е голяма крачка напред. Защото вече се отървахме от въглищата - а това вече беше много трудно. Вече имаме политическо споразумение как да се откажем от петрола в ясна времева рамка", каза фон дер Лайен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне