Германия, по-специално, е изправена пред остри обвинения, че се движи твърде бавно, за да осъществи така желаната размяна на танкове с европейските си съседи | Sean Gallup/Getty Images

Свързани новини

18.08.2022 10:47

ЕС не е обещал военна помощ на Киев през юли: Политико

Видян 932 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шестте най-големи европейски държави не са давали нови обещания за военна помощ на Украйна през юли, съобщи в четвъртък новинарският сайт Politico, позовавайки се на данни от Института за световна икономика в Кил, Германия.

Това е първият месец, в който не е обещана такава помощ, откакто Русия изпрати войски в Украйна в края на февруари, което е знак, че "военната помощ за Украйна може би намалява", заключава американското издание.


То също така обвини водещите държави от ЕС, особено Германия и Франция, че не успяват да се справят с нивото на военната помощ за Киев, която получават от Обединеното кралство, Полша и САЩ.

През целия период на конфликта Институтът в Кил води т. нар. програма "Проследяване на подкрепата за Украйна", която съдържа списък и количествено изражение на международната военна, финансова и хуманитарна подкрепа за правителството на Владимир Зеленский.


Кристоф Требеш, ръководител на екипа за проследяване на подкрепата за Украйна, заяви пред Politico, че данните от неговия проект показват, че ангажиментите за европейска военна помощ за Киев намаляват от края на април.


Въпреки че войната навлезе в критична фаза, новите инициативи за помощ престанаха да се осъществяват", казва той.

Миналата седмица западните поддръжници на Украйна се срещнаха на донорска конференция в Копенхаген, на която обещаха още 1,5 млрд. евро помощ, но според Требеш тази сума е "оскъдна в сравнение с тази, която беше събрана на предишните конференции"

Изследователят настоява, че конфликтът в Украйна е толкова ключов за ЕС, колкото европейската дългова криза от 2009 г. или пандемията Covid-19, за които бяха похарчени милиарди за спешни мерки.


Когато сравним скоростта, с която беше извадена чековата книжка, и размера на предоставените пари, в сравнение с това, което се предлага на Украйна, те са нищожни", каза той.


Требеш отбеляза, че размерът на фонда на ЕС за възстановяване от пандемията е около 800 млрд. евро под формата на заеми и безвъзмездни средства, докато помощта на блока за Киев е била малка част от тази сума.

"Бих казал, че е изненадващо малко, като се има предвид какъв е залогът", каза той.


 Sean Gallup/Getty Images


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Завръщането на Петя Пеева

ЗаПлетени истории: Завръщането на Петя Пеева

Плетените дрехи са хит в световните ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

телец

Денят обещава стабилност и продуктивност

Денят обещава стабилност и продуктивност, ако