Свързани новини

24.01.2019 15:01

ЕС иска диалог във Венецуела, не призна и.д.президента от САЩ

Видян 2508 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

ЕС се въздържа от признаване на самообявилия се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо. По-рано той получи признание от САЩ. Брюксел иска диалог между властта и опитващата се да я вземе без избори опозиция. Тук решаваща е ролята на управляваната от социалиста Санчес Испания, която не къса връзките с никоя бивша колония, включително с тази и с Куба.


Русия предупреди Вашингтон да се въздържа от намеса в делата на Венецуела, подкрепа изрази и лично президентът на Турция Ердоган, а Китай и Иран са други важни играчи зад гърба на Каракас. Това даде кураж на президента Мадуро да прекрати дипломатическите отношения със САЩ и даде срок от два дни американските дипломати да напуснат страната му.


От месеци САЩ открито водят медийна война, прибавена към дългогодишното икономическо ембарго върху Венецуела. Те я обградиха с кордон от вражески настроени президенти в Колумбия и Бразилия, които заплашват и с военни действия. В отговор Мадуро покани Русия за създаване на военна база на негова територия, а тя изпрати там 2 самолета като символ на подкрепата си, освен че го инжектира с 6 милиарда долара. Превръщането й във втора Куба във вътрешния двор на САЩ, за какъвто те имат Карибско море, доведе до ескалиране на напрежението от тяхна страна. Близкият до Тръмп канал Фокс – най-гледаният в Америка, нарече самообявилия се и.д.президент „подкрепян от САЩ”.


Страната е в тежка кризаи населението страда от огромна инфлация, поради спада на цената на петрола през последните няколко години. Венецуела е ценна в геополитиката главно като 5-и по залежи на черно злато играч на световния пазар, но също за разбиване на лявата хегемония в Южна Америка. След като целият континент, без Чили и Колумбия, имаше такива президенти, САЩ успяха да бутнат главите на най-големите две държави: Аржентина и Бразилия (нашата Дилма Русев) и да "сменят чина" на Ленин Морено в Еквадор. Организацията на американските държави, доминирана от Вашингтон, обаче не събра достатъчно гласове да обяви война на Венецуела. 7 от участниците в нея не подкрепят вражески стъпки към Каракас срещу 10, които искат да бутат Мадуро.


Интересно е, че президентските избори в Бразилия изобилстваха от явни и драстични нарушения на законите, избран бе с машинации неофашист, но това не направи впечатление на никого от борците за демокрация.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

скорпион