По-рано този месец украинското правителство заяви, че очаква следвоенното възстановяване на страната да струва 750 млрд. долара. Според оценките на ЕИБ обаче Киев може да се нуждае от външна помощ в размер на до 1 трилион долара.

Свързани новини

08.07.2022 15:18

ЕС блокира заема за Украйна: Bloomberg

Видян 2360 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия е блокирала заем за Украйна, като се е позовала на опасения относно способността на страната да го изплати, съобщи Bloomberg.

Заемът в размер на 1,5 млрд. евро (1,52 млрд. долара) беше предложен на Киев от кредитния орган на блока - Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за да помогне на страната да запази икономиката си. Бюджетното звено на Европейската комисия обаче блокира този ход поради "загриженост" относно "финансовата надеждност" на Украйна, съобщи Блумбърг, цитирайки неназовани служители.


Блумбърг обяснява, че Комисията иска да се предвидят резерви в размер на 70% от общото финансиране вместо обичайните 9% за операции извън ЕС, в случай че Украйна не изплати дълга си.


По-рано този месец украинското правителство заяви, че очаква следвоенното възстановяване на страната да струва 750 млрд. долара. Според оценките на ЕИБ обаче Киев може да се нуждае от външна помощ в размер на до 1 трилион долара.

През май Групата на седемте водещи западни икономики (Г7) обеща помощ от близо 20 млрд. долара за Украйна, но по-късно финансовият министър на Германия изключи възможността за вземане на съвместни заеми от ЕС за покриване на разходите. Според Bloomberg ЕС се бори да договори дори краткосрочно финансиране, за да може Киев да плаща текущите си разходи. Предложението от миналата седмица за 1 милиард евро (1 милиард долара) беше спряно, тъй като Германия блокира по-голям пакет от близо 9 милиарда евро (9,1 милиарда долара), се казва в публикацията.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Преди обяд е най-добре да не се мяркате пред много хора,