Миналата сряда на енергийния форум в Москва Владимир Путин предложи създаването на газов хъб в Турция

Свързани новини

19.10.2022 14:19

Ердоган: С Путин ще строим газов хъб, Европа може да ползва руски газ през Турция

Видян 925 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Москва и Анкара са се договорили за газов хъб, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща на своята Партия на справедливостта и развитието.

"Сега Европа се чуди как да се снабди с енергия през предстоящия зимен период. Слава на Аллах, ние нямаме такъв проблем. Освен това на последната ни среща с г-н Путин се договорихме да създадем газов хъб в Турция. Както той обяви, Европа може да ползва руски газ през Турция", каза турският лидер.

По данни на Rystad Energy общият износ на Газпром” за Европа, включително по "Турски поток", е спаднал до 70-80 милиона кубични метра на ден към септември. През септември 2021 г. този показател е бил 380 милиона кубически метра на ден. Днес делът на Русия в покупките на газ от ЕС не надвишава 10%.

Газопроводът "Северен поток“ стана обект на терористична атака. Все още не е известно дали може да бъде възстановен. По украинското трасе всеки ден се доставят 40-43 милиона кубически метра газ за Европа през газоизмервателната станция „Суджа“. Исканията на "Газпром" за подаване на газ през газоизмервателната станция "Сохрановка" са отхвърлени от Киев.

Миналата сряда на енергийния форум в Москва Владимир Путин предложи създаването на газов хъб в Турция. Това ще замени загубените обеми от газопровода "Северен поток", каза той. Това би имало смисъл от икономическа гледна точка и би било много по-безопасно, каза президентът.

По-късно, по време на срещата с турския си колега, Путин отбеляза, че създаването на хъба ще позволи цените да се регулират спокойно "на нормално, пазарно ниво, без никаква политическа окраска".

Дмитрий Песков, говорител на руския лидер, заяви пред РИА Новости, че реакцията на Турция е била "много положителна и заинтересована". Президентите са инструктирани да работят по този въпрос подробно и много бързо, добави говорителят на Кремъл. /БГНЕС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и