Също във вторник гръцкият премиер прие в Атина делегация от американски законодатели, водена от председателя на Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите Адам Смит

Свързани новини

06.10.2022 10:27

Ердоган отговори на гръцката молба за помощ от САЩ

Видян 1456 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис за това, че според съобщенията е потърсил подкрепа от Вашингтон на фона на напрежението между Анкара и Атина.

"Гръцкият премиер търси помощ от САЩ. Срещу кого? Срещу Türkiye. Каквото и да правите, ние ще продължим и сме готови да направим всичко необходимо", заяви Ердоган по време на конференция в Анкара във вторник.

Изявлението последва медийни публикации от миналата седмица, според които Мицотакис е заявил пред кабинета си, че е уверен, че Гърция има подкрепата на САЩ и ЕС срещу Турция.

Също във вторник гръцкият премиер прие в Атина делегация от американски законодатели, водена от председателя на Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите Адам Смит. По време на разговорите Мицотакис приветства "изключително доброто ниво" на гръцко-американските отношения, включително напредъка във военното сътрудничество. Той също така настоя, че Гърция "няма да приеме нарушаване на нейния суверенитет или суверенни права" от страна на Турция.


Въпреки че и двете страни са членки на НАТО, отношенията между Турция и Гърция са трудни и се усложняват, наред с другото, от спора за правата за проучване на минерали в Източното Средиземноморие и съперничещите си териториални претенции в Егейско море.

Напоследък напрежението между двете съседки нараства, като Анкара обвинява Атина, че милитаризира островите в Егейско море, недалеч от турския бряг. Гърция твърди, че е действала само в отговор на агресивната политика на Турция.

По време на телевизионно интервю миналата седмица Ердоган заяви, че просто не може да има сравнение между Турция и Гърция по отношение на тяхното значение за НАТО. САЩ "не могат да намерят друг съюзник като Турция", твърди той.


 Снимка: Getty



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец

Емоционалното напрежение може да надделее днес

Емоционалното напрежение може да надделее днес,