"За първи път в съвременната история Изтокът може да бъде равноправен със Запада", добави той.

Свързани новини

17.07.2022 16:55

Ерата на западното господство приключва: Тони Блеър

Видян 1357 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За пръв път в съвременната история Изтокът може да бъде равноправен със Запада, тъй като глобалното господство на САЩ и техните съюзници приключва, заяви бившият британски премиер Тони Блеър.

Заради последиците от пандемията Covid-19 и конфликта в Украйна "за голяма част от западното население жизненият стандарт е в застой", отбеляза Блеър в годишната си лекция във фондация "Дичли" в събота.


"Западната политика е в хаос - по-партийна, грозна, непродуктивна и подхранвана от социалните медии", което се отразява както на вътрешните, така и на международните дела, каза Блеър и заяви, че руската военна операция в Украйна "трябва да се превърне в отправна точка за съживяване на нашето [западното] чувство за мисия"

Въпреки това според 69-годишния президент, който ръководеше правителството на Обединеното кралство от 1997 до 2007 г. , "най-голямата геополитическа промяна през този век ще дойде от Китай, а не от Русия".


"Настъпва краят на западното политическо и икономическо господство. Светът ще бъде поне двуполюсен, а може би и многополюсен", прогнозира той.


Китай, който "вече е втората суперсила в света", ще се конкурира със Запада "не само за власт, но и срещу нашата система, нашия начин на управление и живот", предупреди лейбъристът. Пекин "няма да бъде сам. Тя ще има съюзници. Русия сега със сигурност. Възможно е Иран. "

"За първи път в съвременната история Изтокът може да бъде равноправен със Запада", добави той.

Бившият премиер заяви, че събитията в Украйна са показали ясно, че Западът "не може да разчита на китайското ръководство да се държи по начин, който ние считаме за разумен. Не ме разбирайте погрешно. Не казвам, че в близко бъдеще Китай ще се опита да превземе със сила [самоуправляващия се остров] Тайван. Но не можем да базираме политиката си на увереността, че това няма да се случи. "


За да остане актуален в новата среда, Западът трябва да разработи обща стратегия, "следвана координирано, ангажирано и компетентно", с по-високи разходи за отбрана, за да "запази военното си превъзходство", като същевременно разширява така наречената "мека сила" чрез изграждане на връзки с развиващите се страни, заключи Блеър.


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп