Свързани новини

23.09.2013 16:09

Емигрантите пращат двойно повече пари от инвеститорите у нас

Видян 1270 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Парите, идващи от българите в чужбина, растат стремглаво през първите седем месеца на тази година, достигайки нетна стойност от 1.6 млрд. евро. Това показват данните на БНБ, цитирани от Банкеръ. Ако се направи обаче сравнение с външната инвестиционна активност в страната, ясно се вижда, че емигрантските пари са изпреварили двойно преките чужди инвестиции. Те са на стойност 802.5 млн. евро за първите седем месеца на годината. Това е наполовина на гастарбайтерските пари. Инвестициите имат спад от 33% спрямо същия период на миналата година. От януари до юли на 2012 г. общият размер на вложенията достигаше 1.197 млрд. евро.

Почти двойно по-големият трансфер от наши работници в чужбина спрямо преките чуждестранни инвестиции в страната до юли е с уговорката, че цитираната сума е само за "хванатите" пари, т.е. за трансферите, които БНБ осчетоводява. Обикновено обаче гастарбайтерите ни се връщат у нас един-два пъти годишно и носят немалки суми кеш. Сезонните работници в много случаи пренасят заработката си на ръка, а и старият метод- трансфер чрез познат, все още работи. Според някои аналитици реалната цифра е пет-шест пъти повече.

Междувременно стана известно, че пълната информация за доходите на българите, които работят зад граница и по-точно в границите на ЕС, ще бъде предавана автоматично на Националната агенция за приходите. Това е записано в проекта за промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс във връзка с автоматичния обмен на информация между приходните агенции на всички страни от Евросъюза. Това значи, че чуждестранните приходни агенции ще изпращат към НАП информация за доходите на българи, работещи в техните страни, както и ние за чужденци, работещи у нас. Но и в случая става дума за работа по договор и официално декларирани приходи.

Ако платецът на доходите не е фирма или самоосигуряващо се лице, то българинът ще трябва сам да декларира размера на дохода си пред местните данъчни. Тук е и капанът -  колко от тях ще го направят? Текстовете, които предстои да бъдат гласувани от парламента, предвиждат шефът на НАП да може да изисква дори информация за чуждестранни лица, която попада в сферата на банковата тайна. 



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

стрелец