Жена държи чадър, докато върви по наводнена улица по време на проливен дъжд в Дака, Бангладеш, през юни.

Свързани новини

17.09.2023 08:00

Екстремните климатични условия могат да струват 65 милиарда долара на световната модна индустрия до 2030 г.

Видян 18730 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Екстремните горещини и наводненията ще нанесат огромен удар върху световната модна индустрия, като четири от най-големите страни производителки на облекло в света рискуват да пропуснат приходи от 65 милиарда долара до 2030 г., сочи проучване на университета Корнел и инвестиционния мениджър Schroders.

Бангладеш, Пакистан, Виетнам и Камбоджа са изложени на особен риск, като според резултатите от проучването до края на десетилетието се очаква 22% спад на приходите от износ и по-широк икономически удар.

Според изследователите от Schroders и Глобалния институт по труда на Корнел, модните марки, които се снабдяват в голяма степен от тези страни, трябва да променят работното време и да осигурят на работниците достатъчно почивка и хидратация в отговор на прогнозираните смущения.

Според тях близо 1 милион работни места по-малко ще бъдат създадени колективно, тъй като производителността ще се забави поради очакваното въздействие на неблагоприятните климатични условия.

Четирите азиатски държави са избрани за проучването поради ролята им на индустриални центрове. Заедно на тях се падат 18% от световния износ на облекло, около 10 000 фабрики за облекло и обувки и над 10,6 млн. работници в производството.


Но тези места са и силно уязвими от климатичната криза. Основните центрове за производство на облекло, сред които Дака, Пном Пен, Карачи, Лахор, Хошимин и Ханой, вече се сблъскват с екстремни горещини и влажност, отбелязват авторите.

"Всички тези градове вероятно ще се сблъскат и със значителни наводнения", казват те.

Особено Пакистан не е чужд на екстремните метеорологични условия, като миналата година повече от една трета от територията на страната беше под вода по време на най-тежките наводнения в историята.

Подобно на други страни, в Пакистан и Бангладеш също се наблюдаваха горещи вълни през последните месеци, като през пролетта и лятото температурите се покачваха над 40°C в продължение на много дни.

Използвайки данни за наводненията по крайбрежието и реките, както и данни за температурата, екипът от Cornell и Schroders заяви, че е прогнозирал как различните сценарии ще се отразят на производствените работници.


 Екипът заяви, че оценките му за разходите от 65 млрд. долара до 2030 г. се основават на сценарий "без промяна" в условията на високи температури и наводнения, ако не бъдат предприети никакви мерки. Според проучването, ако собствениците на фабрики предприемат превантивни мерки за намаляване на топлинния стрес за работниците, те може да успеят да избегнат част от прогнозираните пропуснати ползи.

Първият сценарий включва предположението, че топлинният стрес ще доведе до значителни промени в производителността на работниците. Например, според доклада, производството може да намалее с около 1,5 % за всеки 1 °C увеличение на "температурата на мокрия топков глобус", което е мярка за топлинен стрес. Авторите на проучването призовават предприятията и регулаторните органи да защитят работниците, като третират екстремните метеорологични явления като сериозна опасност за здравето, като им предоставят платен отпуск и право на прекъсване на работа.

Модните марки трябва също така да обмислят възможността да помогнат на доставчиците да преместят съоръженията си на близки, по-малко рискови места, предлагат те.

Според изследователите всеки, който се изкушава да "зареже и избяга", трябва да помисли два пъти. Според тях предприятията, които искат да преместят изцяло доставчиците си от тези места, "ще се борят да изградят мащабния капацитет, от който се възползват в Южна и Югоизточна Азия".


Загубите и щетите, свързани с климата, за производителите и работниците се третират от марките като външни фактори - проблем на някой друг", казва в изявление Джейсън Джъд, изпълнителен директор на Глобалния институт по труда към университета "Корнел".

"Работниците се нуждаят от тези инвестиции сега, защото стандартите за екстремни горещини и защитата от наводнения не съществуват."


 Източник: CNN


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 17.09.2023 23:44

    фантасмагориите на мисирките нямат край, Меси си купи имение на океанския бряг и не го е еня за лъжите на тема глобално затопляне

  • 001 Anonimen 17.09.2023 18:03

    Разпродажба! Уникален и компактен видео-рекордер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увеличение и запис във формат Full HD 1080p. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:---> marketl.ink/carcam

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.