Повечето евродепутати настояха страните членки да изпълнят заповедта на Международния наказателен съд, както и да се помисли за санкции срещу трети страни, които отказват да направят това.

Свързани новини

19.04.2023 16:10

ЕК: Всички страни от ЕС трябва да спазят заповедта за арест на Путин

Видян 1186 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавите, признали юрисдикцията на Международния наказателен съд, в т.ч. и всички страни членки на ЕС, са длъжни да изпълнят издадената заповед за ареста и предаването на съда на руския президент Владимир Путин. Това каза еврокомисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург на дебат, посветен на отвличането на украински деца в Русия, предаде БНР.

Заповедта на главния прокурор на съда Карим Хан за ареста на Путин и на детския омбудсман Мария Лвова-Белова бе издадена в края на март заради отвличане на деца и е доживотна. Москва заяви, че не признава юрисдикцията на съда в Хага и няма да се съобрази с нея. Еврокомисар Йоурова съобщи, че по данни на националното информационно бюро на Украйна от миналия петък, отвлечените украински деца са около 16 хиляди:

"Осиновяването в резултат на незаконно отвличане е престъпление и не може да се толерира.  Офисът на върховния комисар за бежанците в Русия, както и независимата телевизия "Дождь" също идентифицираха украински сираци в руски домове за деца. В някои от тях децата са подлагани на т.нар. "военно-патриотично обучение".

Повечето евродепутати настояха страните членки да изпълнят заповедта на Международния наказателен съд, както и да се помисли за санкции срещу трети страни, които отказват да направят това.

Унгария вече заяви, че Путин няма да бъде арестуван, ако стъпи на нейна територия. Президентът Румен Радев пък отказа пряко да отговори дали България ще го задържи, ако пристигне на визита у нас.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец