България ще бъде обект на нов доклад, който ще сумира постиженията на страната от 2019 г. насам, когато бе прекратен Механизмът за сътрудничество и проверка. Този нов доклад трябва да покаже напредък във връзка с върховенството на закона.

Свързани новини

02.02.2023 16:40

ЕК връща мониторинга, Шенген задълго се отложи

Видян 2015 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България ще бъде обект на нов доклад на ЕК, който ще разгледа постиженията на страната от 2019 г. насам, когато бе прекратен Механизмът за сътрудничество и проверка, стана ясно от отчета на служебния външен министър Николай Милков. Въпросният документ трябва да покаже напредък във връзка с върховенството на закона и на практика отново може да се окаже спънка за Шенген. Това означава връщане към спряното вече наблюдение на ЕК по механизма.


"Ако не се постигне напредък, това може допълнително да доведе до проблем за българската кандидатура (за Шенген), когато започне да се разглежда тя в средата на годината", призна Милков. По думите му, ако докладът удовлетвори Нидерландия, то в този случай страната ни има шанс да стане член на Шенген през есента.


Милков смята обаче, че България и Румъния се оказват заложници вътрешните противоречия в Европа. "Заради това, че Шенген не работи както трябва, трябва да бъдат наказани тези, които са извън него. Това е парадоксът. Австрийската позиция е продиктувана от оценката й за неефективност на механизмите на Шенген и по-скоро претенциите на Виена са към ЕК ", обобщи той.


Милков смята, че европейските държави са възприели наратива, който Нидерландия и някои други скептични държави са успели да прокарат, а именно, че механизмите за върховенство на закона са част от оценката за членство в Шенген.


Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Винкела от Чуй Петльово 02.02.2023 23:17

    От мъка, че пак ни прецакАха с Шенкела, веднага си го преместИх от левия крачол в десния и сега ми е макар и малко , но бая по-комфортно......

  • 001 национални предатели 02.02.2023 21:40

    Всячески не ни искат в Шенген, от което българите имат полза, но пък ние всячески се бутаме в Еврозоната, от което българите ще загубят всичко!!! Що за предатели и продажници са по върховете на властта и НС и няма отърване от тях

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

към хороскоп хороскоп