В документа изрично се отбелязва, че членовете на ЕС "са длъжни да предотвратяват всички възможни форми на заобикаляне на ограничителните мерки на ЕС" Европейската комисия също така изтъкна "важността на наблюдението на двустранните търговски потоци между Русия и Калининград", за да се гарантира, че "санкционираните стоки не могат да влизат на митническата територия на ЕС"

Свързани новини

14.07.2022 10:13

ЕК с нови "допълнителни насоки" относно транзита на руски стоки

Видян 894 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не се разрешава на руски оператори да превозват "санкционирани стоки" по пътищата на ЕС, съобщи Европейската комисия в новите си "допълнителни насоки" относно транзита на руски стоки. Документът, публикуван в сряда, идва на фона на напрежението около руския ексклав Калининград. Преди това Литва блокира доставките на стоки за региона през своята територия, за да спази санкциите на ЕС срещу Русия.

В документа се посочва, че транзитното преминаване през железопътната мрежа все още е разрешено, но само при условие, че държавите-членки на ЕС "извършват ефективен контрол" Страните от блока трябва да "проверят дали обемите на транзита остават в рамките на историческите средни стойности от последните три години", както и дали те отразяват "реалното търсене на основни стоки в местоназначението", се казва в насоките.


Транзитът на санкционирани военни стоки и технологии и стоки с двойна употреба е напълно забранен, се казва в документа и се добавя, че всякакви "необичайни потоци или търговски модели" могат да бъдат заподозрени в "заобикаляне" на антируските санкции.

В документа изрично се отбелязва, че членовете на ЕС "са длъжни да предотвратяват всички възможни форми на заобикаляне на ограничителните мерки на ЕС" Европейската комисия също така изтъкна "важността на наблюдението на двустранните търговски потоци между Русия и Калининград", за да се гарантира, че "санкционираните стоки не могат да влизат на митническата територия на ЕС".


Документът идва само няколко часа след като руският вестник "Известия" съобщи, че ЕС води преговори с Литва за отмяна на санкциите върху транзита на стоки към руския ексклав. Медията твърди също, че в началото на юли ЕС е изпратил на Москва проектодокумент, в който се посочва, че транзитът на стоки с железопътен и автомобилен транспорт от континентална Русия до Калининград ще бъде премахнат от санкциите.

ЕС обаче опроверга тази информация. "Не е имало разговори между ЕС и Русия по въпроса, за който говорите, противно на съобщенията, които цитирате", заяви Ерик Мамер, главен говорител на Европейската комисия, пред агенция РИА, помолен да коментира съобщенията.


По-рано руското външно министерство заплаши Литва с "крути мерки", ако продължи да блокира руския транзит към ексклава. Мерките за реагиране вече са подготвени, заяви в неделя говорителката на министерството Мария Захарова. "Европейската комисия и ЕС трябва да разберат, че времето тече", предупреди тя.

На 18 юни Литва блокира транзита на стоки с железопътен транспорт за Калининград през своята територия, като ограниченията засегнаха около 30% от доставките за руския ексклав. Москва нарече мерките безпрецедентни и незаконни, тъй като засягат достъпа на Русия до част от собствената ѝ територия.


След публикуването на документа руското външно министерство отговори, че ще следи отблизо как новите насоки на ЕС се прилагат на практика.

Във вторник митническият отдел на Литва съобщи, че е спрял 34 камиона, които са се опитали да преминат границата от Калининград и Беларус, защото са превозвали "санкционирани стоки" Камионите са били принудени да се върнат на руска и беларуска територия, се казва още в съобщението. Автомобилите са превозвали части от автомобили, мебели, стъкло и алкохол, разкрива тя.


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

стрелец