Свързани новини

19.09.2012 11:42

ЕК няма да взема страна в спора между България и Македония

Видян 1175 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската комисия не смята да взема страна в споровете между България и Македония за културно-историческото наследство и иска те да бъдат решени по пътя на двустранния диалог.


Това каза за БНР Петер Стано, говорител на комисаря по разширяването Щефан Фюле, по повод излезлия преди дни филм „Трето полувреме”. Според наши политици и историци филмът изкривява събитията от Втората световна война и насажда омраза към България.


„Ние няма да коментираме чувствата или интерпретациите на която и да е от страните. Ако този филм поставя въпроси, ако се докосва до чувствителни теми, ако създава проблеми в отношенията между двете страни - тогава от тях зависи да обсъдят тези проблеми и да ги преодолеят. Тъй като в този случай говорим за филм, който пресъздава събития от Втората световна война - препоръчително е и историците да проведат задълбочени дебати по него. Не е работа на Европейската комисия обаче да съди, или да казва чии интерпретации са верни и чии - грешни. Ако филмът бъде оценен от литературната критика, от експертите и историците като проблематичен, ако създава проблеми между България и Македония - първото, което трябва да се направи, е двете страни заедно да потърсят решение”, коментира Петер Стано.


Според него, ако правна експертиза докаже, че филмът е проблемен, засегнатата страна може да предприеме съответните правни мерки и тогава Европейската комисия ще влезе в ролята си на пазител на европейските договори.


Вчера и самият еврокомисар Щефан Фюле заяви, че Македония трябва да подобри отношенията със своите съседи. Македонските политици дестабилизират положението, смята той.Филмът "Трето полувреме" допуска исторически манипулации, които подклаждат език на омраза срещу съседни страни, обявиха вече български евродепутати. Кадри от филма показват как български войници товарят македонски евреи на влакове, за да ги откарат от Македония.


"Ние първи ви признахме, ние сме ви били винаги подкрепа, работихме да ви паднат визите - и сега изведнъж, какво - хитлеристки филм за България, обърна се неотдавна към македноските управници премиерът Бойко Борисов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак