Пожарникар стои до горяща къща, пострадала от руския обстрел в Херсон, Украйна, навръх православната Коледа, 6 януари. (LIBKOS/AP)

Свързани новини

06.01.2023 17:01

Едностранното прекратяване на огъня от страна на Путин "има за цел да навреди на репутацията на Украйна": Мозъчният тръст ISW

Видян 1008 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) обявеното от руския президент Владимир Путин 36-часово едностранно прекратяване на огъня е "вероятно информационна операция, целяща да навреди на репутацията на Украйна".

Едностранното прекратяване на огъня от 12:00 часа на 6 януари до 24:00 часа на 7 януари не беше договорено от Киев и беше отхвърлено от Украйна и САЩ като циничен трик.


"Възможно е Путин да е искал да осигури 36-часова пауза за руските войски, за да им даде възможност да си починат, да се възстановят и да се преориентират за подновяване на настъпателните операции в критичните сектори на фронта", се казва в оценката на ISW, публикувана в четвъртък. Той добави, че една пауза в бойните действия "би донесла непропорционална полза на руските войски".


Украинският президент Владимир Зеленский също така обвини Москва, че се опитва да използва православния коледен празник като "прикритие" за снабдяване и спиране на украинския напредък в източния регион Донбас.

"Путин не може разумно да очаква, че Украйна ще изпълни условията на внезапно обявеното прекратяване на огъня, и може би е призовал за прекратяване на огъня, за да представи Украйна като непримирима и нежелаеща да предприеме необходимите стъпки към преговори", отбеляза ISW.


В петък руското министерство на отбраната заяви, че въпреки спазването на примирието от страна на силите на Москва "киевският режим продължава да нанася артилерийски удари по населени места и позиции на руските войски". То добави, че руските сили са унищожили няколко украински артилерийски позиции, които са участвали в обстрела по цялата фронтова линия.


ISW добавя: "Внезапното обявяване на прекратяване на огъня с Украйна, което трябваше да бъде договорено много по-рано, за да се отбележи руската православна Коледа, ще позволи на Русия да представи Украйна като нарушаваща правото на вярващите да празнуват празника, тъй като военните действия вероятно ще продължат на 6 и 7 януари. "


Според МВнР това ще позволи на Москва да подкрепи "безпочвения" разказ, че Украйна преследва православни християни и рускоговорящи, който Путин използва, за да оправдае незаконното си нахлуване в Украйна.


Примирието беше разпоредено от руския президент в четвъртък, в навечерието на православната Коледа, след призив на патриарх Кирил, лидер на Руската православна църква. Целта на прекратяването на огъня е да се даде възможност на православните християни "да присъстват на богослуженията на Бъдни вечер и на Коледа", заявиха от Кремъл.


Посланикът на Русия в Съединените щати разкритикува Вашингтон за реакцията му на предложението на Москва за прекратяване на огъня в Украйна.


„Дори едностранно обявеното от Руската федерация прекратяване на огъня по цялата линия на съприкосновение в Украйна по време на православната Коледа беше етикетирано като опит за „поемане на въздух“.


"Всичко това означава, че Вашингтон е решен да се бори с нас "до последния украинец", докато съдбата на украинския народ не означава нищо за САЩ", заяви Анатолий Антонов, според текста на коментара му, публикуван от руското външно министерство в петък.


Украинските официални лица обаче отхвърлиха предложението за прекратяване на огъня. Алексей Данилов, ръководител на Съвета за национална сигурност и отбрана, отхвърли инициативата като "лъжа и лицемерие", като същевременно обеща на Москва, че Киев "ще ви ухапе в пеещата тишина на украинската нощ".


 Снимка: (LIBKOS/AP)


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 евроатлантически хумор 07.01.2023 11:33

    Да се смееш ли, да плачеш ли

  • 001 Anonimen 06.01.2023 17:12

    Абе евроатлантически КРЕТЕНИ, 12часа по московско време е 11 ЧАСА по Булгаристанско, какво е това 16 часа ??????????????????????????????

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни