Свързани новини

28.03.2009 09:59

Джуканович е абсолютен фаворит на изборите

Видян 1683 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Коалицията на черногорския премиер Мило Джуканович е абсолютен фаворит на парламентарните избори, които ще се състоят утре в малката адриатическа страна. Това сочат всички проучвания на общественото мнение на социологическите агенция в републиката, цитирани от БГНЕС.


Държавната избирателна комисия /ДИК/ съобщи, че във вота ще участват 16 партии и коалиции. Както ставаше през последните двадесет години така и утре се очаква ръководената от Мило Джуканович коалиция "За Европейска Черна гора" да спечели изборите. "Няма никакво съмнение, че управляващата коалиция на Джуканович ще получи най-много гласове. Единственото нещо, което засега остава неясно е дали тя ще има абсолютно мнозинство или ще й недостига един-два процента, което ще създаде съвсем друга ситуация", каза известният професор от Университета в Подгорица Светозар Йовичевич. Като потенциални коалиционни партньори на Мило Джуканович Йовичевич за сега посочва само отделните малки албански партии. Ден преди приключването на предизборната кампания последните социологически проучвания даваха на коалицията на Мило Джуконович 54 на сто подкрепа, което означава, че той ще може сам да състави правителство. На второ място социолозите посочват Народната социалистическа партия /НСП/ на Сърджан Милич с около 17 на сто подкрепа, а на трето място Нова сръбска демокрация /НСД/ на Андрея Мандич с 12 на сто подкрепа. Според Светозар Йовичевич предизборната кампания е "била много бледа и без никакви политически сблъсъци" както това е ставало в миналото. "По време на кампанията акцентът бе поставен върху социалните проблеми. За властите това са последствията от прехода, а за опозицията това са кражбите, корупцията и организираната престъпност. По тези въпроси имаше остри дебати в края на кампанията, но много по-малко в сравнение с миналото", каза още Светозар Йовичевич. Местните политически наблюдатели смятат, че Мило Джукановиче е организирал предсрочните парламентарни избори за да може да циментира управлението си, което продължава еднолично вече две десетилетия. Според тях Джуканович иска неговата Демократическа партия на социалистите /ДПС/ да получи нов мандат преди в страната да се почувстват последствията от световната икономическа криза. Те обаче подчертават, че опозицията е разединена и едва ли тя може да направи нещо по-различно в тази ситуация.


Черна гора граничи с Хърватия и Босна и Херцеговина на запад, Сърбия на североизток, Албания на юг. Има излаз на Адриатическо море. Държавна и административна столица е Подгорица, а историческата столица на страната е Цетине.


Земите на днешната Черна гора са населявани от илирите. По-късно стават част от Римската империя, а след това от Византия през 395 година. По време на Великото преселение на народите тук се заселват славяни от сърбо-хърватската група, които претопяват местното население. Създава се княжество Дукля. През 1499 година княжеството е покорено от турците. Тяхната власт в черногорските земи не е здрава, тъй като трудния планински терен, и отдалечеността от Истанбул, не позволяват упражняването на контрол. На Берлинския конгрес страната се сдобива и с международно признание на своята независимост в следствие от т.нар. Източна криза 1875 - 1878 г.


На 21 май 2006 г. в Черна гора се проведе референдум за независимост. 55% от гласоподавателите гласуваха за независимост на републиката. На 3 юни 2006 г. черногорският парламент обявява официално независимостта на страната. На 28 юни 2006 г. Черна гора става 192-рия член на ООН. На 10 септември 2006 се проведоха и първите парламентарни и местни избори след независимостта на Черна гора. Блокът на управляващите партии в Черна гора получи 41 места в новия 81-членен парламент. Така коалицията за европейска Черна гора, съставена от Демократическата партия на социалистите /ДПС/ на премиера Мило Джуканович и Социалдемократическата партия /СДП/ на председателя на парламента Ранко Кривокапич, получиха абсолютно мнозинство в новия законодателен орган на страната. Черна гора е парламентарна република. Начело на държавата е президент, избиран за 4 години. Висш законодателен орган е Скупщината /парламент, бел.ред./, избирана за 4 години. Изпълнителна власт - правителство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион