26.11.2008 10:00

Двойно увеличение на заплата искат шофьорите

Видян 1363 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заплатата на шофьорите и ватманите трябва да стане 1160 лв, тоест да скочи двойно. Същото важи за възнаграждението на сервизните работници и на администрацията в столичния градски транспорт. Това искане ще дискутират утре представители на Столичния градски транспорт с новия зам.-кмет по транспорта Александър Цветков, каза за 19` говорителят на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ Божидар Данчев. Решението за увеличение от 100% е взето на общи събрания на колектива.


Засега от общината са предложили едва 10 на сто увеличение на заплатите. Съмнение, че дори и това е възможно, е изразил пред преговарящите миналата седмица зам.-кметът Цветков.


Ако преговорите не доведат до резултат, шофьорите са готови на стачни действия. Според думите на Данчев 50 на сто от водачите в авто и електротранспорта са решени на радикални действия. Той допълни, че транспортните работници са отворени за преговори.


В края на август от бранша поискаха увеличение от 25 на сто на заплатата, която в момента е 583 лв. Допълнително водачите взимат пари за т. нар. извънреден труд. За година той трябва да е максимум 150 часа. Шофьорите в столицата обаче реализирали тези часове само за 3 месеца. „Средно между 30 и 50 часа имат на месец почти всички водачи“, каза синдикалистът. Той подчерта, че  преизпълнението на тези часове е в нарушение на Кодекса на труда, който поставя ограничения за извънредния труд. Освен това шофьорите почивали по два-три дни в месеца, тоест един ден на 10 работни дни. 


„Освен всичко имаме и постоянен недостиг на шофьори“, разкри Цветков. В момента в автотранспорта имало 240 свободни места за шофьори. В електротранспорта пък недостигали 140 ватмани. Синдикалистът каза още, че на този етап в автотранспорта работят 60 пенсионери, които по думите му могат да си тръгнат във всеки един момент. Сред водачите на трамваи в пенсионна възраст били над 40 души.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 19 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Ефектът на Марко

Режисьор: Мартин Цандвлит
В ролите: Улрих Томсен, Заки Юсеф, Софи Торп, Андерс Матесен и др.

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

риби