Решението е последната спешна мярка, приета от немското правителство за справяне с енергийната криза, причинена от хода на Русия да намали доставките на газ за Германия на фона на ескалиращото напрежение около войната в Украйна.

Свързани новини

28.09.2022 12:30

Две от немските атомни електроцентрали остават да работят и в началото на 2023 г.

Видян 1619 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германия вероятно ще продължи да експлоатира две от трите си последно останали атомни електроцентрали след официалната им дата за затваряне, за да може страната се справи със задаващата се енергийна криза, заяви немският икономически министър Робер Хабек, предаде "Файненшъл таймс".

Роберт Хабек посочи, че неговото министерство предполага, че двете централи - Isar 2 и Neckarwestheim - ще продължат да работят и през първото тримесечие на 2023 г. По план те трябваше да бъдат изведени от експлоатация в края на тази година.

По думите му, причина за решението те да продължат да работят е напрегнатата ситуация на френския пазар на електроенергия.

Решението е последната спешна мярка, приета от германското правителство за справяне с енергийната криза, причинена от хода на Русия да намали доставките на газ за Германия на фона на ескалиращото напрежение около войната в Украйна.

Хабек каза, че ситуацията с електроснабдяването във Франция е много по-лоша от прогнозираното. Повече от половината атомни електроцентрали в немската съседка не работят, засилвайки перспективата за потенциален недостиг на електричество, което би увеличило напрежението върху енергийната система на Германия, каза той.

Това е болезнено решение за Хабек, който е високопоставена фигура в германската Зелена партия, ангажирана силно в германското антиядрено движение и отдавна настояваща всички атомни електроцентрали в страната да бъдат затворени до края на тази година.

По-рано Хабек беше постановил, че ядрените централи Isar 2 и Neckarwestheim ще бъдат поставени в режим на готовност след 31-ви декември 2022 г. и ще бъдат пуснати в експолатация само в случай на прекъсване на електричеството тази зима.

Операторите на двете АЕЦ - EnBW за централата Neckarwestheim и дъщерното дружество на EON - Preussen Elektra за централата Isar 2, потвърдиха новото споразумение с правителството.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог

Погрижете се и за собствения си просперитет

Погрижете се и за собствения си просперитет. Денят е