По думите му гръцката връзка е много важна, но не е ключова за доставките

Свързани новини

15.05.2022 20:00

Двата кораба с газ от САЩ са тръгнали, знае се и цената: Петков

Видян 3753 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Исках да докажа, че България не е зависима и можем да отстояваме интересите си. По този начин да покажем, че никой едностранно не може да ни извива ръцете. Това каза премиерът Кирил Петков в ексклузивно интервю в „На фокус с Лора Крумова” относно газовите доставки за страната ни.


 


„Газът от САЩ идва на по-ниска цена. С всички други стъпки би трябвало да стане еквивалента на тази от „Газпром”. Паралелно, докато бяхме в САЩ, договорихме и азерския газ, който да дойде в България на 1 юли, независимо дали е построена гръцката връзка”, добави министър-председателят.


 


По думите му гръцката връзка е много важна, но не е ключова за доставките. Това „изхвърлило в кошчето” тезата, че не можем да получаваме азерски газ, защото тази връзка не е построена.


 


Петков уточни, че договорът за американския газ вече е подписан и двата кораба са тръгнали, знае се и цената. „Подписан е директно с американска компания. Няма да кажа имена, защото целият свят търси откъде да купи втечнен газ”, обясни той.  


 


Министър-председателят обясни, че през септември България е дала едностранен отказ от количествата азерски газ. С това, по думите му, държавата е загубила стотици. „По някаква причина сме се отказали за 1/3 от цената и сме купили три пъти по-скъп газ от „Газпром”. Всички тези месеци тази печалба е отивала някъде. Според мен това е функция на корупция”, подчерта той.


 


Относно недоволството на превозвачите министър-председателят коментира, че разбира представителите на бранша. „Ако имаше български горива, с които можем да ги субсидираме, щеше да е прекрасно. Но нямаме”, добави той.


 


Коментар от него дойде и за записа от срещата с превозвачите: „Четири пъти ме прекъснаха и казаха: „Нямаме време да Ви слушаме”. Когато някой ти каже така… Затова отговорих: „Ето я вратата”, поясни Петков.


 


Той подчерта, че малките превозвачи не са си тръгнали от срещата. И добави: „Не може да се поддаваме на чисто политическия натиск на някакви хора, които искат просто това правителство да не е там”.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности

Днешният ден ще ви носи вълнение и нови възможности за