Двама души са задържани по случая с подправените бюлетини във врачанското село Малорад. Това са председателят на секционната избирателната комисия и член на комисията, съобщиха на брифинг от прокуратурата.

Свързани новини

01.11.2023 09:28

Двама са арестуваните членове на СИК в Малорад

Видян 773 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Двама души са задържани по случая с подправените бюлетини във врачанското село Малорад. Това са председателят на секционната избирателната комисия и член на комисията, съобщиха на брифинг от прокуратурата. Припомняме, е подправялата бюлетини Моника Йорданова, която е председателят на комисията, е част от квотата на ППДБ.

Предстои да бъде поискано задържането им до 72 часа и да им бъдат повдигнати обвинения. Нарушенията са заснети от камерите за видеонаблюдение на броенето, а впоследствие бяха излъчени в репортаж на БНТ.

"Разпитани са множество свидетели - членове на СИК, застъпници, кандидати за общински съветници, полицейските служители, които са охранявали района. Изискан и приобщен по делото е записът от видеонаблюдението. Назначена е видеотехническа и лицево-идентификационна експертиза, както и на съдържанието на аудио файловете. Задържани вчера са 2 лица за срок до 24 часа. Предстои привличане в качеството им на обвиняеми и задържане до 72 часа и внасяне на искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.


Едното лице е от женски пол и фигурира на видеозаписа, а другото е от мъжки пол, на което се чува гласа, който е член на секционната избирателна комисия. Доказателствата се безспорни за тези 2 лица. Започнало е наказателно производство", заяви прокурор Емилиян Костов, говорител на Районна прокуратура-Враца.

По думите му са дадени конкретни указания на разследващите органи.

    "Във връзка със случая Малорад е образувано досъдебно производство за това, че на 29.10 около 23 часа в секционна избирателна комисия в село Малорад длъжностно лице е преправило резултати от местните избори за общински съветници. За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 5 години", допълни прокурор Емилиян Костов.

Той поясни, че ще се преценява и степента на участие и на другите лица в извършване на престъплението.

    "Предстои установяване чрез видеозаписи и на други лица, които са били в помещението - кой е имал право да присъства, кой е отразен в протокола и кой не е. Това е дръзко и грубо погазване на изборното законодателство, нарушаване на правото на вот на гражданите", каза още Емилиян Костов.

    "Налице е възможност и опасност тези двама да повлияят на останалите свидетели в хода на разследването", заяви Камен Каменов, районен прокурор на Враца.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Южна Африка

Южна Африка е "магнит" за руските туристи

Южна Африка е най-популярната дестинация ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец