Турските власти задържаха заподозрян за убийството на граничния полицай Петър Бъчваров. Това съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов пред bTV.

Свързани новини

08.11.2022 18:00

Двама братя са задържани за убийството на граничния полицай

Видян 3793 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Двамата задържани турски граждани за убийството на българския граничен полицай Петър Бъчваров са братя. Те са се занимавали с престъпна дейност, но тя не е каналджийство, нито трафик на дрога, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев пред журналисти. „Не са искали да минат през браздата, чакали са други свои жертви”, каза още министърът без да даде повече подробности.
„Двамата са се занимавали с престъпна дейност. Извършвали са престъпления
по отношение на мигранти и в един момент са решили, че някой им пречи на това. А гилзите, намерени на българска територия, са от автомата, с който е отвърнал оцелелият при стрелбата наш военнослужещ", каза още Демерджиев. Той увери още, че турските власти са засилили мерките си срещу нелегалните мигранти и натискът през последното денонощие е намалял в пъти.
Разследването е установило, че е стреляно с ловно оръжие и се изключва версията за Макаров.
"Не е толкова трудно от близко разстояние да се произведе смъртоносен изстрел", каза Тодоров. По негови думи не е логично каналджии да стрелят с ловна пушка по полицай. „Стрелба по нашите граници спрямо наряди не е имало десетилетия наред. Може би последните убити граничари при престрелки с бандитски формирования са 52-53 година, което е крайно необичайно“, посочи Тодоров.
Главният секретар на МВР добави, че мигрантският натиск е в пик, а липсва ресурс. „Не достигат 1200 души гранични полицаи, а натискът се увеличава. По границата има малко над 6000 граничари. До седмица-две граничните полицаи ще бъдат снабдени с дългоцевно оръжиe и в спешен порядък ще бъдат обучени”, съобщи Тодоров. „Голяма част от състава не е преминал казарма и не умее да борави с такова оръжие. Затова е създадена организация за спешното обучение и преминаване на стрелба", обясни той.
„14 служители на Гранична полиция са с дисциплинарни проверки за съпричастност към трафика на мигранти”. Това заяви пред БНТ главен комисар Росица Димитрова, директор на ГД Гранична полиция.
Проверките са образувани след доклад на инспектората към МВР. Проверяваните служители са от Бургас, Елхово и Малко Търново.




 


 


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното пространство

Днешният ден ще ви напомни за значението на личното