„Санкциите срещу Русия всъщност са самоубийствен акт за европейските икономики. Европа наложи санкции на Русия и те я засегнаха, но удариха много, много по-лошо европейските икономики. Щетите за Европа са драматични. Когато има война в Европа, доларът винаги поскъпва”, допълни Ханке.

Свързани новини

14.07.2022 12:06

Дръжте спестяванията в левове: Ханке

Видян 1162 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След срива на еврото най-добре за българите е да държат спестяванията си в левове. Съветът е на професора по приложна икономика от университета „Джон Хопкинс” в Балтимор Стив Ханке. Пред NOVA той заяви, че налагането на санкции на Русия всъщност е рефлектирало много по-лошо върху Европа.

По думите му те са се оказали самоубийствен акт за европейските икономики. Според Ханке в краткосрочен план еврото поевтинява заради вдигането на лихвите в САЩ - нещо, което Европейската централна банка не направи. Големият проблем обаче е войната в Украйна.

„Санкциите срещу Русия всъщност са самоубийствен акт за европейските икономики. Европа наложи санкции на Русия и те я засегнаха, но удариха много, много по-лошо европейските икономики. Щетите за Европа са драматични. Когато има война в Европа, доларът винаги поскъпва”, допълни Ханке.

Той е категоричен - еврото губи позиции заради пълното недоверие към политиката, която Евросъюзът води. В такива ситуации инвеститорите бягат от еврото.

„Санкциите срещу Русия са и причината да падне правителството в България. Имаше избори във Франция и президентът Макрон претърпя тежка загуба. В момента той е слаб, Шолц в Германия също. Наложените санкции се первърнаха в политическо гробище. Това, което Европа трябва да направи, е да спре войната незабавно чрез дипломация. Санкциите са глупави. Те не работят и никога не са работили”, каза още професорът.

Прогнозите на Ханке са в края на годината или началото на следващата и САЩ, и Европа да влязат в рецесия. А големият печеливш в моментна е Китай. За България и обикновените българи ефектите от поевтиняването на еврото ще се усетят с допълнително поскъпване на стоките и услугите.

„Създава допълнителна инфлация. България, макар, че не е пълноправен член на еврозоната, е обвързана с еврото заради валутния борд. Това означава, че проблемите с инфлацията и поскъпването ще продължат. И ще стават все по-сериозни, докато еврото е слабо. И пак стигаме до санкциите срещу Русия. Решението на България - да застане твърдо зад санкциите, беше глупаво. България трябваше да остане неутрална. Аз бих държал спестяванията си в левове. Заради слабото евро лихвите на влогове в левове ще са по-високи, отколкото ако спестяванията са в евро”, поясни Ханке.

За да сме по-защитени, трябва да запазим валутния борд и да не бързаме с въвеждането на еврото, смята той. За късмет България е във валутен борд и това дава повече възможности за борба с инфлацията, категоричен е Ханке.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 15.07.2022 10:07

    Защо и срещу колко нашите жълтопаветни соросоиди и тиквеници искат да ни набутат в Еврозоната, точно когато еврото се срива, а българите мрат от беднотия, за разлика от тяхните управляващи, които стават милионери за отрицателно време???

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева