БСП винаги сме искали развитие на ядрената енергетика. Предложението на ГЕРБ за „Уестингхаус“ е лобизъм, каза още той

Свързани новини

13.01.2023 11:43

Довършването на Белене струва 10 млрд., а новите реактори за Козлодуй – 30. Кое е по-изгодно: Борислав Гуцанов

Видян 889 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

БСП винаги сме искали развитие на ядрената енергетика. Предложението на ГЕРБ за „Уестингхаус“ е лобизъм, каза още той

„БСП винаги сме искали развитие на ядрената енергетика в България. Ние направихме и референдум на тази тема със 780 000 подписа. Именно ГЕРБ тогава ни спряха. Не мога да си обясня сега тяхното предложение за новите реактори за „Козлодуй“. Не е възможно българският парламент да предопределя кой да изгражда атомните мощности в страната, а те са посочили технологията – HP-1000, което означава „Уестингхаус“. Това е лобизъм.“ Това коментира народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов в предаването „Делници“ на Евроком.


Той обясни, че в момента няма нито една централа в света с тази технология. „Има две в САЩ, които още не са въведени в експлоатация, а за да се оправят проблемите по време на изграждането им, са инвестирани още 9 млрд. долара“, добави Гуцанов.
„Довършването на проекта „Белене“, където първи и втори контур са напълно готови с реакторите, ще струва под 10 млрд. евро и ще можем да го изплатим за 4 години. А реакторите за „Козлодуй“ ще струват 30 млрд. Кое е по-изгодно?“, отбеляза той и подчерта, че от изграждането на АЕЦ „Белене“ България ще може да печели милиарди.  


„Има огромна вероятност да останем без АЕЦ, тъй като 2027 г. изтича лицензът на 5-и блок на „Козлодуй“, 2029 г. изтича лицензът на 6-и блок. За подновяването на лиценза са нужни подписите на главния инженер и производителя, необходими са подписите на руски компании. С това отношение, което в момента имаме към Русия, дали ще се подпишат?“, коментира още той. Гуцанов обясни и че  за доставка на чуждо ядрено гориво също са нужни тези подписи, а те не са дадени.


„Проблем има и със съхранението на отработеното ядрено гориво. В момента имаме договор с „Росатом“, според който те го изнасят, а американците нямат такава практика. В България няма къде да го съхраняваме. Какво правим по този въпрос?“, попита още депутатът от левицата.


Той коментира и обявения от служебното правителство договор за внос на газ от Турция. „Как е възможно  да се хвалят с такова нещо – ние изнасяхме газ за Турция, а сега ще внасяме? При положение че „Южен поток“ можеше да мине през България и около Варна да бъде направен най-големият газов хъб на Балканите, а Борисов го спря. Сега цената на газа нямаше да ни бъде 9 пъти по-скъпа от тази на Турция и сега ние щяхме да изнасяме, а не да внасяме. Това е още едно предателство на ГЕРБ“, посочи той.
В заключение Борислав Гуцанов изрази удовлетворение, че парламентът се е обединил около българския интерес да не се затварят ТЕЦ-овете.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 13.01.2023 13:08

    английско проучване от началото на 20 -ти век е установило 98% от хората не са в състояние да възприемат критично и разумно света, мисленето им е силно ограничено, лишено от логика, можеш да ги манипулираш както си искаш, сега ситуацията е почти същата и ковид измамите потвърждават този неприятен факт, както и финансовите пирамиди и какво ли не.

  • 002 Anonimen 13.01.2023 13:03

    ма какво искаш от хора, които са отишли да посрещат извънземни през 1995 година до Русе - три хиляди баламурници, вярващи на някакъв идиот , подвизаващ се като екстрасенс, тази мода тогава беше в разгара си и милиони й се вързаха, измамниците просто нямат свършване, но и инфантилните мозъци - също

  • 001 съд и затвор 13.01.2023 12:32

    Пълно предателство на националните интереси и риск за живота на българите е дейността на Радев и неговите шарлатани не само с ядреното гориво. За това прави всичко възможно да удължава живота на поредното си служебно правителство. До кога българите ще бъдат наивни и ще позволяват да ги лъжат пълни анонимници без положителен бек граунд в полза на държавата и народа?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни

Днес ще трябва да докажете, че сте сериозни, солидни и