Свързани новини

09.12.2020 12:13

Допустимият извънреден труд вече е 300 часа за година

Видян 2017 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Извънредният труд, договарян между работодател и работник, се увеличава от 150 на 300 часа годишно. Това решиха депутатите след два часа спорове в пленарна зала, приемайки на второ четене промени в Кодекса на труда, предаде БНР.


Промените бяха одобрени от с 99 гласа „за“, 55 „против“ и без въздържали се.


По време на заседанието БСП категорично настоя, че с промените се нарушават трудовите права.


Депутатът Георги Гьоков заяви:


„Подмолно, тихичко се каза: „увеличаваме възможността до 300 часа“. Не на експлоатацията, не на отнемането на трудовите права“


Виолета Желева от левицата коментира на свой ред: „Плаща се този труд с жълти стотинки. Аз съм била и знам как е в производството. Тези хора насила полагат извънреден труд. Ето така ще бъдат накарани и след това да бъдат съгласни“.


ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и ДПС категорично отхвърлиха твърденията на левицата. Председателят на социалната парламентарна комисия Хасан Адемов от ДПС нарече „абсолютна лъжа“, че с промените в Кодекса на труда се отнемат трудови права:


„Защото остава в сила забраната за извънредния труд. Остава в сила и ограничението за 150 часа извънреден труд. Това, което се променя, забележете, със съгласието на работниците, с колективен трудов договор, извънредният труд в определени случаи да бъде разрешен до 300 часа годишно“.


Председателят на парламента Цвета Караянчева защити промените за увеличение на допустимия извънреден труд, като се позова на своя трудов опит като машинен инженер:


„Там, когато има форсмажорно обстоятелство, повярвайте ми, и работодатели и работници са един екип. Там няма разделение, защото всички вземат заплата и очакват заплатата да дойде на база на изработената продукция. А не на написани разни тука пищовчета, които ми разнасяте“.


Преди това мнозинството в Народното събрание отхвърли искането на неформалната група на т.нар. прогресивни социалисти за отпадане на второто четене на промените в Кодекса на труда от седмичната програма на парламента.


Независимият депутат Николай Иванов се обоснова:


„Ясно е на всички български граждани, че с този законопроект се отнемат права на българските работещи и служители, извоювани преди десетилетия. Смятаме, че този законопроект няма място в дневния ред на Народното събрание, особено в тази тежка социално-икономическа криза, която лишава българските работещи и от работни места“.


За пленарното заседание днес в залата се регистрираха само депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“ и „Воля“. Малко след началото на заседанието от ГЕРБ поискаха и поименна проверка, за да гарантират кворума в рамките на пленарния ден.


НС обсъжда днес окончателните промени в Кодекса на труда, които предвиждат увеличение на допустимия извънреден труд от 150 до 300 часа годишно.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева